Dit zijn de enige 3 auto’s die niet te stelen vallen

Auto’s zijn tegenwoordig uitgerust met keyless entry. Je ‘zapt’ de auto los en om te starten, hoeft de sleutel niet meer in het contactslot. Handig, maar helaas ook makkelijk voor dieven.

Vroeger moest je de deur van je auto losdraaien en de sleutel in het contactslot steken om van je plek te komen. Daarna kon je de auto los en weer vast maken met afstandbediening, maar moest die sleutel nog altijd in het contactslot. Tegenwoordig starten heel wat auto’s met een startknop. De sleutel moet dan nog wel steeds vlakbij de auto zijn, want anders lukt starten niet. De startonderbreking ‘leest’ namelijk een code die de sleutel afgeeft.

Dieven hebben daar echter wat op gevonden. Met een speciaal apparaat scannen ze van buitenaf je woonst af, tot ze het signaal van de sleutel gevonden hebben. Daarna versterken ze het signaal, of klonen de sleutel, en zijn ze ribbedebie met je vierwieler.

Het Duitse ADAC testte 237 nieuwe automodellen die vaak verkocht worden op hun diefstalgevoeligheid. Het trieste resultaat? Met 234 ervan zijn dieven weg in een wip. Bij de overige drie lukte dat helemaal niet.

Niet toevallig allicht, komen die drie uit hetzelfde nest: de Jaguar i-Pace, de Land Rover Discovery en de Range Rover.

Bij Mercedes en BMW werken ze nog aan een oplossing. Het zou in de toekomst onmogelijk moeten zijn het signaal van de sleutel af te lezen, wanneer die niet beweegt. Of met andere woorden: wanneer de sleutel in of op de kast ligt, zouden dieven dan het signaal niet meer kunnen opvangen.

Tot slot gaf ADAC nog een tip mee. Heel wat mensen wikkelen hun sleutel in aluminiumfolie om diefstal te voorkomen, maar dat blijkt niet erg effectief te zijn. Een minuscuul scheurtje in die folie kan er namelijk voor zorgen dat het signaal toch nog kan ‘ontsnappen’.

Wat wel zou helpen? De sleutel thuis in een metalen koekjestrommel bewaren, die je uiteraard fatsoenlijk afsluit.

1. Jaguar i-Pace

Image 1 of 3

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More