Dit zijn de 10 dodelijkste insecten ter wereld

We kennen allemaal de toiletsticker van een vlieg die speciaal is ontworpen om je man (klein of groot) netjes te laten plassen door op het plaatje te richten.

Mocht één van volgende insecten plotseling opduiken in je urinoir, wedden dat je dan ook opeens naar wc moet spurten om een grote boodschap te doen?

10. Kogelmieren

Stammen die nog leven in het Amazonegebied hebben wel een zeer pijnlijk ritueel voor de overgang van puber tot man. Ze moeten hun handen 20 keer 10 minuten in een handschoen vol kogelmieren stoppen. Als je weet dat elke beet aanvoelt als een schot van een vuurwapen, dan twijfel je ook niet meer aan de naam van dit beestje. De mieren zijn tijdens het ritueel wel verdoofd en dan nog zorgen de steken ervoor dat de stamleden dagenlang last hebben van gevoelloze armen.

Maar het gif van een zeer alerte wakkere kogelmier kan na tien steken al dodelijk zijn en ze gunnen je geen snelle dood, want het is een lijdensweg van maar liefst 24 uur. Wanneer je dus hun gebied passeert is het geen uitgekozen moment om aan mierenneuken te gaan doen.

9. De Dermatobia Hominis

Wereldwijd bestaan er wel meer dan 150 soorten horzels waar de Dermatobia Hominis er een van is. Tijdens de vakantieperiode gaan veel mensen op reis in Midden- en Zuid-Amerika. Als je bij de terugkomst opeens last hebt van een grote steenpuist, dan kan je best eens naar de dokter. Het zou namelijk ook kunnen dat er larven van dit beestje onder je huid zitten. Smakelijk.

8. Vlooien

Vlooien leven graag op behaarde levende wezens. Dit betekent dat huisdieren zoals katten, honden, cavia’s en konijnen maar ook mensen er last van kunnen hebben. Als de vlooien zich eenmaal in een vacht hebben genesteld, bijten zij zich daar stevig in vast. Vlooien kunnen niet op de mens leven maar kunnen ons wel prikken. Ze veroorzaken daardoor huidirritatie en/of jeuk. Sommige soorten kunnen dodelijke ziekten overbrengen.

7. Vuurmieren

‘Mieren uit de hel’ of ‘de onoverwinnelijke mier’, het zijn maar twee van de vele bijnamen die men aan deze gevreesde insecten geeft. De diertjes staan erom bekend om enorm sterke structuren te kunnen bouwen zonder een duidelijke vorm van leiding, waarbij ze hun lichaam gebruiken als bouwstenen. Tijdens wateroverlast troept de kolonie, bestaande uit duizenden beestjes, samen om zo een drijvend vlot te bouwen. 

Australië trekt jaarlijks miljoenen uit om af te komen van ziljoenen rode vuurmieren, de nieuwste plaag in het land. Want voor je het weet marcheren de mieren door Sydney. In tegenstelling tot wespen, zwermen vuurmieren het hele jaar rond. De Australische onderzoekers schatten dat vuurmieren, als ze blijven ronddwalen, jaarlijks drieduizend allergische reacties zullen veroorzaken. Dat kan de dood tot gevolg hebben. De koningin van een kolonie vuurmieren kan wel achthonderd eieren per dag leggen. De boodschap is duidelijk: Australië moet in actie schieten, en snel een beetje.

6. Roofwants

Dit halfvleugelig insect komt voornamelijk voor in Zuid-Amerika. Dit grote bruine beestje van ongeveer 2,5 cm verbergt zich in spleten in huizen en hutjes op het platteland. Net als de bedwants, kruipt hij ‘s nachts tevoorschijn om zich te goed te doen aan slapende mensen, waarbij hij een voorkeur heeft voor de zachte huid van de lippen, die hij het gemakkelijkste kan doorboren. Het is door deze sinistere gewoonte dat hij zijn Engelse bijnaam te danken heeft: kissing bug.

Hierdoor kan de ziekte van Chagas ontstaan. Symptomen zijn: hevige koorts, bloedarmoede, eenzijdige zwelling in het gezicht of ooglid, slaperigheid en algehele vermoeidheid, hoofdpijn en braakneigingen. De ziekte kan in de eerste periode van een tot enkele maanden nog behandeld worden, na deze incubatietijd is de ziekte niet meer te behandelen. In Zuid-Amerika is deze ziekte een groot probleem en sterven er veel voornamelijk arme mensen aan.

5. Japanse reuzenhoornaar

Deze wesp komt rechtstreeks uit een nachtmerrie. In Tokio of andere grote steden zul je ze niet zo snel tegenkomen. Je hoeft je geen zorgen te maken als je naar Japan gaat. Maar je hebt genoeg redenen om ze te ontwijken mocht je een toch een nest tegenkomen.

De angel van de Japanse reuzenhoornaar is namelijk maar liefst 6,25 millimeter lang. Het insect is de grootse doodsoorzaak  van dieren in Japan. Eén doodmeppen wanneer je aangevallen wordt is niet verstandig.  Als het beest doodgaat laat het ook feromonen los om andere hoornaars te lokken, waardoor je net zo goed een schietschijf om je nek kunt hangen.

Jaarlijks sterven er 40 mensen door deze gemuteerde wespen uit de hel.

4. Tseetseevlieg 

De Afrikaanse slaapziekte is een ziekte die dodelijk is als ze niet behandeld wordt. De zieke wordt verspreid door een steek van de tseetseevlieg. Een van de verschijnselen die optreden als de ziekte al in een vergevorderd stadium is, zijn stoornissen van het centrale zenuwstelsel. Deze kunnen leiden tot slaapzucht. De Afrikaanse vlieg is een bloedzuigende vlieg en is ongeveer twee keer zo groot als de gewone huisvlieg.

De tseetseevlieg heeft de reputatie van ‘s wereld meest gevaarlijke vlieg.

3. Braziliaanse bijen

Na een wetenschappelijk experiment in het Braziliaanse Amazonegebied ontsnapten in de jaren vijftig duizenden agressieve killerbees. Nadat de bijen eerder Zuid- en Midden Amerika hadden veroverd, rukten deze dodelijke bijen op in de Verenigde Staten. De killerbees hebben ondertussen vele duizenden doden op hun geweten.

In tegenstelling tot de vreedzame Europese honingbij, is de killerbee extreem agressief. Een voorbijrijdende vrachtauto, de adem van een hond, zwaailichten of iemand in een rood T-shirt kan deze bij al doen ontvlammen. Een beetje zoals de gemiddelde Brusselaar dus.

Wanneer een Braziliaanse wordt doodgeslagen, verspreidt ze een zoete geur. Haar soortgenoten ruiken deze geur en storten zich massaal op degene die de zoete geur bij zich draagt: de doodmepper van dienst dus. Waar normale bijen hun doelwit hoogstens zo’n zestig meter achtervolgen, achtervolgen zij hun slachtoffer wel meer dan 500 meter. Er zijn gevallen bekend waarbij slachtoffers door meer dan 8.000 bijensteken om het leven kwamen. Alleen al in Venezuela werden in een jaar tijd meer dan 100 mensen door deze kleine agressievelingen gedood.

2. Afrikaanse Saifu

De Afrikaanse Saifu heeft jaarlijks zo’n 50 doden op zijn geweten. De mensen stikken doordat massa’s mieren over hen heen lopen. Ze beschikken over de grootste kolonies van alle miersoorten met een gemiddelde van 22 miljoen per kolonie. Ze zijn zelfs in staat om olifanten te verjagen. Alles op hun pad gaat eraan en dankzij hun teamwork doden ze elk levend wezen op hun duizendste gemak.

1. Mug

We slaan al muggen plat sinds ze duizenden jaren geleden voor het eerst onze nachtrust verstoorden, maar toch lijken de insecten te winnen. Ongeveer 3,2 miljard mensen lopen elke dag het risico op malaria, gele koorts, zika of Nijlkoorts. Ze hebben jaarlijks zo’n 750.000 doden op hun geweten. De mug maakt meer slachtoffers dan kanker, oorlog of hart- en vaatziekten. Daarmee is de mug niet alleen het meest fatale insect ooit, maar ook het dodelijkste dier ter wereld. Je weet alvast wat aanschaffen.

Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More