Dit waren de (on)betrouwbaarste auto’s in 2020

Zoals ieder jaar deed de Consumentenbond een grote rondvraag. Met welk blik op wielen heb je de meeste kans op miserie?

De Consumentenbond ondervroeg achtduizend mensen, die eigenaar zijn van een auto gebouwd na 2010. Ze vroegen of ze al wat hadden voorgehad met de auto, en hoe erg dat was. Een reparatie die buiten het reguliere onderhoud viel, lieten ze meetellen voor twintig procent. Betrof het een defect waardoor de auto direct naar de garage moest, den woog het mankement voor vijfendertig procent. Was het defect zo ernstig dat de auto geen meter meer reed, dan telde het mee voor vijfenveertig procent.

Da’s een behoorlijk ingewikkelde berekening als je het ons vraagt, maar hoe hoger het cijfer dat de onderzoekers uitkomen, hoe betrouwbaarder de auto – daar komt het uiteindelijk op neer. Wat de automerken betreft, zien we zo dat zowel Alfa Romeo aan de ene kant, als Lexus aan de andere kant, hun reputatie alle eer aandoen. Alfa blijkt namelijk de meest onbetrouwbare vierwieler, Lexus de betrouwbaarste:

1. Lexus – 8,8
2. Subaru – 8,6
3. Honda – 8,4
4. Mazda en Toyota – 8,3
6. Suzuki – 8,2
7. Mitsubishi en Mini – 8,0
9. Hyundai – 7,7
10. Kia – 7,6
11. Mercedes – 7,5
12. BMW – 7,4
13. Dacia – 7,0
14. Fiat – 6,7
15. Ford en Seat – 6,6
17. Volvo, Renault en Nissan – 6,5
20. Audi en Opel – 6,4
22. Skoda, Tesla en Volkswagen – 6,3
25. Citroën – 6,2
26. Peugeot – 6,1
27. Alfa Romeo – 5,7

Het onderzoek bevestigt dus het cliché: Japanse auto’s blijken het betrouwbaarst. In de top tien staan enkel Japanners. Op Mini na dan, wat eigenlijk BMW is en pas op twaalf staat.

(Omslagfoto: ondergetekende’s vierwieler die dit jaar een bobinetransplantatie nodig had – maar het was haar vergeven)

 
 
Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More