Dit staat er ons te wachten indien het Amazonewoud volledig verdwijnt (video)

De longen van de Aarde staan al weken in vuur en vlam en eindelijk beginnen mensen de verschrikkelijke gevolgen hiervan in te zien.

Elke zomer krijgen we wereldwijd wel af te rekenen met bosbranden, maar deze in Brazilië zijn tot nu toe veruit de meest angstaanjagende. Het vuur in het Amazone-regenwoud, ‘s werelds grootste tropische bos, is zo hevig dat de lucht boven São Paulo, de grootste stad van Brazilië, volledig werd verduisterd.

Maar zelfs dat is nog geen reden genoeg voor de Braziliaanse president Jair Bolsonaro om in actie te schieten. Zolang zijn zakken maar goed gevuld geraken, is er geen vuiltje aan de lucht, letterlijk en figuurlijk. Hij sust de media dat zijn regering er alles aan doet alle branden onder controle te krijgen en beschuldigt de niet-gouvernementele organisaties, die volgens hem achter de brandhaarden zitten.

Dit jaar alleen al heeft het regenwoud moeten kampen met maar liefst 73.000 branden, zo goed als allemaal aangestoken. Het Amazonegebied brandt namelijk niet makkelijk uit zichzelf, daarvoor is het te vochtig. Er komen mensen aan te pas om de branden te veroorzaken en gaande te houden.

Het Westen probeert ondertussen haar eigen geweten te sussen door de hashtag #PrayforAmazonia te lanceren en met opgeheven moraliserend vingertje te wijzen naar Bolsonaro.  Maar vanaf het moment dat we opstaan en een boterham met Nutella smeren, totdat we ‘s avonds met een zak chips op de bank ploffen, gebruiken we palmolie. Palmolie zit in zoveel producten omdat de productiviteit ervan per hectare vele malen hoger is, dan bij andere plantaardige oliën zoals soja, koolzaad en raapzaad. 

Het is grotendeels de palmolie-industrie die verantwoordelijk is voor ontbossing, uitsterven van diersoorten, verdrijving van de inheemse bevolking en grootschalige milieuvervuiling. Het ergste van alles is dat de productie van palmolie eindig is. Op een gegeven moment is al het regenwoud gekapt of opgebrand is, blijven de gronden uitgeput achter en groeit er niets meer.

Als dat moment komt – en helaas voor je (klein)kinderen, het zal eraan komen – wat staat de mensheid dan te wachten? Zonder het prachtige unieke regenwoud van Brazilië?

Wel, de Amazone is met zeven miljoen vierkante kilometer bijna zo groot als Australië en produceert ongeveer 20 procent van de zuurstof op aarde. Best bijzonder, want het regenwoud beslaat maar zes procent van het aardoppervlak! Volgens het tijdschrift Science zijn er 16.000 verschillende boomsoorten terug te vinden en naar schatting 390 miljard individuele bomen. Bij het verbranden van deze bomen zou er maar liefst 140.000 miljard (140 billion metric tons) CO2 in de atmosfeer terechtkomen. Momenteel vormt het Amazonegebied een zogenaamde koolstofput, dat wil zeggen dat het meer CO2 opneemt dan het vrijgeeft. 

Met het verdwijnen van het regenwoud, verliezen we ook behandelingsmiddelen voor levensbedreigende ziektes. Geen regenwoud betekent ook geen indianenstammen meer en met hen verdwijnen ook ook duizenden jaren van kennis op gebied van medicinale planten. 

Ten minste 80 procent van wat wij vandaag eten, vindt zijn oorsprong in het tropisch regenwoud. Avocado’s, vijgen, kokosnoten, sinaasappelen, citroenen, bananen, ananassen, mango’s, guaves, tomaten,….tenminste 3.000 fruitsoorten zijn er te vinden in de Amazone. Om maar te zwijgen over maïs, aardappelen, rijst, chocolade, koffie, vanille, allerlei noten, suikerriet en tientallen soorten kruiden.

Dit en meer schrikwekkende cijfers worden aangetoond in het onderstaande filmpje.

Maar laten we ons vooral druk maken over de burn-out  van Fabrizio en de prestaties van Anderlecht…

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More