Dit is het grootste elektrische voertuig ter wereld (foto’s)

En opladen is (bijna) niet nodig.

Het groene monster van Komatsu weegt 45.000 kilo, teert op een 700 kWh-batterij en doolt rond in een steengroeve van een cementfabriek in Zwitserland. Maak kennis met de Komatsu eDumper, de milieuvriendelijke kiepwagen.

De eDumper bespaart per jaar maar liefst 130 ton CO2, de uitstoot van een gewone vrachtwagen die op diesel rijdt. Bovendien moet hij bijna nooit op stal in de stekker worden gestoken, want de truck genereert zijn eigen energie. Met een lading van 65 ton steen en rots rijdt het gevaarte hellingen van zo’n 13% naar beneden. De elektromotoren remmen het geheel van 110 ton af, waardoor er energie vrij komt in de vorm van warmte. Die energie wordt opgeslagen in de batterij en hergebruikt om de mijn weer omhoog te rijden.

In theorie zou dat een perfecte cyclus moeten zijn, maar tot nu toe is het nog niet gelukt om meer energie op te wekken dan dat er verloren gaat. Zo heel af en toe moet de eDumper dus toch in het stopcontact.

1

Image 1 of 4

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More