Dit is de enige rivier ter wereld die je levend kan koken (video)

Wat staat de mensheid te wachten zonder het prachtige regenwoud van Brazilië?

Dat kan je HIER eens grondig nalezen. Kort samengevat, niet veel goeds. Ook zouden we veel merkwaardige natuurfenomenen kwijt zijn. Zoals bijvoorbeeld de Shanay-Timpishka, de enige kokende rivier ter wereld.

Dit heet geval ligt diep in de jungle van het Peruaanse Amazonegebied, en heeft een lengte van negen kilometer en een breedte van 25 meter. In de oude Inca-taal betekent de naam ‘gekookt met warmte van de zon’.

Iedereen met een beetje gezond verstand zou meteen denken dat de rivier zijn warmte heeft te danken aan een nabijgelegen vulkaan en niet de zon. Nochtans is er geen vulkaan te bespeuren in de wijde omtrek van de rivier.

De Peruaanse geofysicus Andrés Ruzo ontdekte in 2011 dat het water kokend heet was dankzij de geothermische warmte. Dit is energie die kan ontstaan door het temperatuurverschil tussen het aardoppervlak en warmwaterbronnen diep in de aarde.

Erin struikelen wens je nog niet je ergste vijanden toe. Eerst verbrand je volledig aan de buitenkant. Vervolgens vullen de longen zich met water en verbrand je volledig van binnenuit. De rivier is bezaaid met menig dierenskelet als bewijs hiervan.

Waar het water niet heter wordt dan 86 graden Celsius en mits hevige regenval, kan je er even een teentje dippen. Maar best onder begeleiding.  Deze plek bezoeken is namelijk perfect mogelijk, dankzij organisaties als Mayantuyacu of Santuario Huistín.

Besef ook dat naast het gevaar om lekker krokant huiswaarts te keren, er achter elke struik een giftige spin of schorpioen verscholen zit.

Voor de avontuurlijke reiziger die dus graag voor hete vuren waters staat. 

Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More