Disney haalt opnieuw zwarte acteur van filmposter

We dagen je uit om een bedrijf te vinden dat nog meer woke is dan Disney.

Zelfs de jongens en meisjes van Coca-Cola verbleken met de opgeheven vingertjes van Disney: films met ‘racistische typetjes’ worden geblokkeerd voor kinderen, zelfcensuur en actrices die niet willen in de pas lopen de mond gesnoerd.

Maar als het op geld aankomt, lijken deze deugreflexen onbestaande. Zo kreeg Disney ten tijde van de release van The Force Awakens bakken kritiek, omdat ze op de Chinese filmposter de zwarte acteur John Boyega verkleind hadden zodat hij nauwelijks opviel. Racisme tegen zwarte mensen zit diep in China.

In het afgelopen decennium is de kassa voor Chinese bioscoopbezoekers gestegen naar nieuwe hoogten, die elke andere internationale markt hebben overtroffen. We spreken hier jaarlijks over miljarden. Vergelijk dat met de Amerikaanse markt, waar de aandacht van het publiek voornamelijk is verdeeld over streamingdiensten. Voor Hollywood is de Chinese markt in relatief korte tijd een noodzakelijk onderdeel geworden van blockbuster-releasestrategie, zeker nu tijdens de pandemie vele bioscopen enorm veel zwarte sneeuw gezien hebben. Excuses voor de woordspeling daar.

Je zou denken dat Disney geleerd heeft uit haar fouten, maar vorige week flikten ze het opnieuw. Op 4 mei (May the Fourth be with you) fleurde Disney+ haar account op met Star Wars-illustraties van allerlei artiesten.

De poster van artiest Lekelefac Fonge voor The Force Awakens werd echter op het officiële Twitter account ‘lichtjes’ aangepast. Opnieuw werd het zwarte personage Finn kop van jut. Of beter gezegd, er was geen kop van hem te bespeuren.

Toen de Twitter-meute dit ontdekte kwam er een storm van kritiek, waarna Disney al snel de post verwijderde en de originele versie tweette.

Iets met een ezel en een steen… Disney?

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More