Dictator in de achtertuin: laat de EU eindelijk ballen zien

EXCLUSIEF VOOR ABONNEES

Aleksandr Loekasjenko’s brutale onderschepping en noodlanding van een passagiersvliegtuig van Ryanair, en de daaropvolgende arrestatie van twee burgers, toont twee dingen aan: hij minacht de EU en haar lidstaten, en vertrouwt blindelings in de bescherming van de Russische president Vladimir Poetin.

Er bestaat op Twitter een account met de naam ‘Is EU concerned?’. Het is een satirisch profiel met als enige taak berichtgeving te reposten, waarin de EU weer over iets ‘zijn ernstige bezorgdheid uit’. 

Bedoeling is natuurlijk om aan te tonen dat de Europese Unie op geopolitiek vlak een impotent lachertje is. Politici komen niet verder dan statements, en heel af en toe is er eens sprake van wat economische sancties. 

Wel, die Twitter-account had het druk de voorbije dagen.
De politici die nu over mekaar struikelen om eerst te zijn met hun bezorgdheden en vlammende verklaringen zijn immers niet meer te tellen.

Nu, toegegeven, er lijken deze keer wel sancties aan Loekasjenko’s acties zullen vasthangen. Maar is dat zo? En dan nog rest de vraag of de Wit-Russische dictator daar ook maar in het minst van wakker zou liggen. Een boterham minder eten gaat hij er in ieder geval niet door doen.

Slechte timing, Aleksandr

Nochtans is er wel wat hoop dat het deze keer anders kan lopen.
Er is nu een kans voor de EU om uit een ander vaatje te tappen. Om aan de wereld te laten zien dat de Europese instellingen niet enkel blaffen, maar ook al eens bijten.

Verder lezen?

Word ook abonnee en lees
alle artikels en digitale magazines

Onbeperkt toegang tot alle artikels
en digitaal archief op PNWS.be.
Stop wanneer je wil.

Eerste 3 maanden €2.99 per maand
Nadien slechts €4.99 per maand

Ben je al abonnee?
Log hier in
en krijg toegang tot alle artikels en digitale magazines.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More