Deze wodka is gemaakt van graan uit Tsjernobyl (foto)

34

Het succes van de Amerikaans-Britse miniserie ‘Tsjernobyl’ heeft er voor gezorgd dat de radioactieve zone hipper is dan ooit. Gloeiend hip als het ware.

De manier waarop de gebeurtenissen rond de Oekraïense stad (toen nog Sovjet-Unie) zijn gereconstrueerd en vooral over de wijze waarop het lijden en de moed van burgers en soldaten in beeld is gebracht, is niets minder dan lovend.

Volgens een rapport van Greenpeace zou het aantal aan de ramp gerelateerde kankerdoden rond de 93.000 liggen – tegenover de 4000 tot 9000 extra sterfgevallen als gevolg van kanker die in een VN-rapport werden genoemd. Dat weerhoudt vele ramptoeristen niet om de plek der onheil te gaan bezoeken en wansmakelijke selfies te gaan nemen. Een beetje respectloos tegenover al de moedige brandweermannen, soldaten en mijnwerkers die hun leven hebben gegeven om destijds een nog grotere ramp te voorkomen.

Maar behalve likes, valt er nu ook aardig wat poen te verdienen aan de naam TsjernobylZo is er nu Wodka Atomik. De wodka wordt gestookt uit licht besmette rogge uit de omgeving van de kerncentrale met water uit de bodem van Tsjernobyl.

De sterke drank zou zogezegd onder de loep gelegen hebben bij de  experts van de universiteit van Southampton. Daar hebben ze de Atomik Wodka in hun laboratorium op radioactiviteit gecontroleerd, maar konden ze alleen koolstof-14 vinden in een concentratie die normaal is in de natuur.

De makers willen hiermee aantonen dat na dertig jaar het wel welletjes is geweest en het weer tijd wordt om graan te verbouwen rondom het stralingsgebied. Ze hopen op een productie van maar liefst 500 flessen per jaar en deze via speciale Tsjernobyl-tours te verkopen aan toeristen.

De vraag is echter: wie is er zot genoeg om zich hiermee te bezatten?

REACTIES

Lees ook Meer van deze auteur