Deze weetjes maken Stan Lee nog SUPER interessanter

Wie kent er een kind dat niet gek is op Spider-Man of Iron Man? Niemand, allicht. Zelfs vele volwassenen kijken graag de ene Marvel-serie na de andere. Dat hebben we allemaal te danken aan één man.

Stan Lee is niet meer. Van menig nerds tot grote Hollywoodsterren, iedereen reageerde gisteren enorm aangeslagen op de social media. De geestelijk vader van de meeste personages uit het universum van comicproducent Marvel heeft een enorme stempel achtergelaten in Hollywood en de stripwereld.

Hij speelde een sleutelrol bij de opkomst van Marvel Comics als toonaangevend bedrijf in de stripboekenwereld. Hij werkte er samen met artiesten als Jack Kirby en Steve Ditko en stond er mee aan de basis van helden alsThe Fantastic FourSpider-ManThe Incredible HulkX-Men, Iron Man en The Avengers.

In tegenstelling tot onoverwinnelijke superhelden als Superman waren de personages van Lee vooral gekenmerkt door hun menselijke gebreken, waardoor fans zich meer konden inleven in de situatie van deze helden. Maar ook vele Marvel-schurken hadden een zekere vorm van menselijkheid.

De strips van Marvel werden de afgelopen tien jaar vrijwel allemaal verfilmd. Deze reeks ontpopte zich tot één van de meest succesvolle filmreeksen in de geschiedenis van Hollywood. Moederbedrijf Marvel Entertainment werd in 2009 gekocht door Disney. 

Laten we eens kijken naar enkele interessante feiten over deze grote meneer. 

1. Stan Lee voegde bewust een koppelteken in Spider-Man. Dit om verwarring te voorkomen met de Superman van DC, die in die tijd ook heel populair was.

2. Lee slaagde er in om maatschappelijke problemen te bespreken in zijn strips.  Zo speelde in The Amazing Spider-Man Vol 1. #96, drugs een belangrijke rol. Volgens Stan Lee liet de strip de negatieve gevolgen van drugsverslaving zien en had hij een sterke morele boodschap.

3. Lee groeide op in een joods gezin. Of hij in god geloofde, zei hij: “Nou, laat ik het zo stellen …  Nee, ik ga niet proberen slim te zijn. Ik weet het echt niet. Ik weet het gewoon niet.”

4. Toen Spider-Man in 1987 met Mary Jane huwde in zijn gelijknamige comic, hield Marvel een publiciteitsevenement in het Shea Stadium in New York, met acteurs gekleed als Spider-Man en Mary Jane. Stan verzorgde de ceremonie van het huwelijk.

5. De cameo van Lee in zowat elke Marvel-film was niet op vrijwillige basis, maar Lee was contractueel verplicht dit te doen. Het heeft hem echter geen windeieren gelegd. Hij was niet te zien in Howard The Duck en de Punisher-films , wat aangezien de kwaliteit van deze films zeer begrijpelijk is.

6. Over cameo’s gesproken: we zullen Lee zeker nog zien opdagen in enkele superheldenfilms, omdat zijn beroemde optredens voor aankomende Marvel-films ver van tevoren al waren opgenomen.

7. Toen hem werd gevraagd welke schurk hij zou willen worden, zei Stan dat hij Dr. Doom zou willen zijn. Hij denkt dat Dr. Doom verkeerd begrepen werd, en dat alleen omdat hij de wereld wil regeren. Een beetje zoals Trump dus.

8. Stan Lee laat een dochter en een jongere broer, Larry Lieber, achter. Een andere dochter, Jan, overleed tijdens haar kindertijd. Lee had zelf na bijna zeventig jaar huwelijk in 2017 al afscheid moeten nemen van zijn vrouw Joan, die kapster was en steeds zijn haar knipte.

9. In 2000 deed Lee voor het eerst iets voor DC Comics. Hij lanceerde de serie Just Imagine…, waarin hij zijn eigen draai gaf aan bekende DC-helden zoals Superman, Batman, Wonder Woman, Green Lantern en the Flash.

10. De Hulk was in de allereerste comic niet groen, maar grijs. Bedenker Stan Lee koos voor grijs om associaties met etnische groepen te vermijden, maar hij was niet tevreden met de manier waarop de kleur uit de printer kwam. Later werd de Hulk dan ook groen, een wonderlijke verandering die in het verhaal aanvankelijk niet uitgelegd werd. 

11. Hij werd geboren als Stanley Martin Lieber. In 1939 werkte hij als assistent bij Timely Comics. Zijn voornaamste taak was de redacteurs van lunch te voorzien en  de potloodmarkeringen van de voltooide pagina’s te wissen. Zijn debuut als schrijver was in 1941, toen hij 19 was. Hij werd gevraagd om de tekst te schrijven voor Captain America foils the traitor’s revenge. Hij gebruikte hier het pseudoniem Stan Lee voor het eerst, met het plan om zijn geboortenaam voor toekomstige literaire werken te bewaren. 

12. Lee had de Fantastic Four in 1961 bedacht als tegenreactie op de Justice League van DC.

13. Tot één van zijn laatste geesteskinderen behoort ook Stripperella, een tekenfilm over een vrouw die ’s nachts stripteasedanseres is en overdag superheldin. Het personage heeft de stem van Pamela Anderson. De show werd niet verlengd voor een tweede seizoen, iets waar Anderson blij mee was. In een interview zei Anderson: “Stan wilde meer naakt, ik niet.”.

14. Niet alleen in de films, maar ook in zijn eigen comics deed Lee af en toe een cameo.Hij en mede-bedenker Jack Kirby kun je vinden in The Fantastic Four nr. 10, (1963) en hij was de priester bij het huwelijk van Luke Cage en Jessica Jones in New Avengers Annual nr. 1 (2006).

15. Stan Lee maakte bewust het karakter van Tony Stark eentje dat van een rijke stinkerd met weinig empathie, enkel om te bewijzen dat ook niet zo sympathieke superhelden populair kunnen zijn. En hij had gelijk.

16. Niet alles wat Lee aanraakte veranderde in goud. Zo flopte zijn kinderboek “Dragons vs Pandas”  bedoeld voor de Chinese kindermarkt, enorm.

17. Mocht Lee een superkracht kunnen kiezen, zou hij graag de controle over geluk zou willen hebben. Dit oorspronkelijke idee van deze superkracht werd door en televisiezender omgezet in een succesvolle tv-serie genaamd ‘Stan Lee’s Lucky Man‘.  

18. Zijn eigen biografie is – hoe kan het ook anders – een stripboek. Met de titel ‘Amazing Fantastic Incredible: A Marvellous Memoir.’ vertelt de strip het verhaal van Stan Lee’s leven en hoe hij de wereld van de strips voor goed veranderde.

U zal gemist worden, mr. Lee.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More