Deze step gaat toch een klein beetje heel veel te hard (video)

Ken jij de regeltjes voor de step?

Vroeger was een step een ding voor losers. Vandaag ben in ‘in’ als je stept. Meteen bij de introductie van de step in de stad, doken de eerste problemen op. Overal gingen steden eigen regels bedenken om het gevaar van de step te verminderen. Ondertussen is de hype een heel klein beetje geminderd en is de reglementering min of meer duidelijk.

“Wie een step gebruikt, wordt aanzien als een fietser van zodra hij of zij sneller dan ‘stapvoets’ rijdt. In dat geval moet je dezelfde verkeersregels volgen die voor fietsers gelden en op het fietspad rijden, of wanneer er geen fietspad is, op de rijbaan. Ook moet je de wegsignalisatie voor fietsers volgen”, lezen we op de Website van de politie van Gent.

“Wie stapvoets met een elektrische step rijdt, geldt als voetganger en moet zich ook zo gedragen. Dat betekent dat je het voetpad moet gebruiken en moet oversteken aan een zebrapad.”

“De maximaal mogelijke snelheid van een elektrische step mag niet hoger zijn dan 25 km per uur. Steps die toch sneller kunnen gaan, zijn niet op de openbare weg toegelaten.”

  • Het is verplicht een helm te dragen.
  • De lichten van de elektrische step moeten altijd branden, ook overdag.
  • Zorg dat je steeds volgende documenten kan voorleggen indien je je met de step op de openbare weg begeeft: identiteitskaart, gelijkvormigheidsattest, geldige verzekering, kentekenbewijs. Heeft je e-step met zadel een maximale snelheid van 45 km/h dan moet je ook een rijbewijs kunnen voorleggen.

Wie de regels leest, beseft dat vrijwel niemand zich aan die regels houdt. Maar ook daar zijn er gradaties. De kerel van het filmpje (geen e-step weliswaar)is heel duidelijk niet reglementair.

Alle regels voor de e-step vind je hier.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More