Deze Mazda moet verbrandingsmotor van ondergang redden (foto’s)

Auto’s met diesel- en benzinemotoren moeten dood, dat wisten we al. Maar gelukkig voor de petrolheads zijn er toch nog fabrikanten die verbrandingsmotoren weten te optimaliseren zodat ze nog lang(er) mogen leven.

Mazda is eigenlijk een beetje de Japanse Alfa Romeo. Hun auto’s ogen niet enkel sportief en een tikkeltje eigenwijs, ze sturen ook bijna zo scherp als die van het Italiaanse merk.

Maar Mazda is nog op meerdere vlakken eigenwijs. Daar waar andere fabrikanten door turbo’s beademde driecilinder-torretjes in het vooronder lepelt om uitstootnormen te halen, doet Mazda niet mee aan downsizen. Zo komt het dat je nog steeds een Mazda 3 met een (tegenwoordig) dikke 2-liter , atmosferische benzine kunt bestellen.

Over die Mazda 3 gesproken: die kreeg een nieuw jasje. Met de dikke c-stijl ziet die er bijzonder potent uit.

Maar het grootste verschil zit onder de kap. De vernieuwde 3 heeft namelijk Mazda SkyActiv-X-motorisatie aan boord. Die heeft een gloednieuw ontstekingssysteem, dat door het merk Spark Plug Controlled Compression Ignition genoemd wordt. Simpel uitgelegd: de motor heeft een zeer hoge compressie, waardoor er slechts heel weinig brandstof moet ingespoten worden om te ontbranden. Mazda belooft hiermee een razendsnelle gasrespons, een hoog koppel en een bijzonder laag verbruik. De SkyActiv-X zou minstens dertig procent zuiniger moeten zijn dan de huidige techniek.

De vernieuwde Mazda 3 staat pas komend voorjaar in de toonzalen. Ook op de prijzen is het nog even wachten.

1

Image 1 of 15

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More