Deze LP’s op de zolderkamer kunnen je ontzettend rijk maken (foto’s)

LP’s ouderwets en goed voor een stoffig plekje op de zolderkamer?

Misschien was dat het geval vlak na de komst van de cd en later de MP3-spelers. Maar als we iets geleerd hebben van de ontelbare heruitzendingen van ‘Lili en Marleen’ en ‘FC De Kampioenen’ is dat nostalgie altijd scoort. De vinylplaat is dan ook weer hip.

Overal zie je (pop-up) vinyl stores: van festivals tot concerten, lokale markten en zelfs weer in de winkelstraten. Het begint al wanneer je de LP in je handen houdt, dan is de artwork een in het oog springend geheel: de hoes op zich is al een beleving. Wanneer je de plaat uit de hoes haalt, die op de draaitafel legt en de naald op de plaat laat zakken, is het alsof je zelf muziek begint te maken. Dit is heel anders dan het afspelen van een stukje software, waar alles met een muisklik wordt beslist en de beleving volledig verdwijnt.

Voor de fervente LP-verzamelaars van vroeger kan er zelfs wat geld te rapen zijn.

Want onderstaande tien vinyl records zijn de meest waardevolle ter wereld en gelukkig gevrijwaard van autotune en inspiratieloze eenheidsworst.

10. Frank Wilson: ‘Do I Love You (Indeed I Do) – 28.500 euro

Er werden destijds slechts 250 kopieën hiervan gedrukt met een lied van de Amerikaanse soulzanger en producer Frank Wilson. Deze 7-inch single werd nooit uitgebracht en de meeste exemplaren werden vernietigd door de Motown-baas Berry Gordy, waardoor er uiteindelijk maar vijf exemplaren overbleven.  Gordy kon het namelijk niet verkroppen dat zijn meest succesvolle producer een solo carrière wou beginnen.

9. Tommy Johnson: ‘Alcohol and Jake Blues’ – 33.000 euro

Deze 78-toerenplaat uit 1930 werd uitgebracht op Paramount. De plaat wisselde op eBay van eigenaar voor een zeer aardig sommetje. Eigenaardig genoeg, had de koper John Tefteller reeds een kopie van dezelfde LP, maar hij wou gewoon een versie die in veel betere staat was. Een echte fan dus.

8. Aphex Twin: ‘Caustic Window (test pressing) – 41.000 euro

Als je dacht alleen maar platen voor de jaren 60 op deze lijst aan te treffen, heb je het mis. Want in 2014 zamelden 500 fans geld in via Kickstarter om een exemplaar van het onuitgebrachte album Caustic Window van Aphex Twin uit 1994 aan te kopen. De fans kochten samen de LP om ze nadien door te verkopen aan Minecraft-miljonair Markus Persson . 

7. The Beatles: ‘Til There Was You’ (10”) – 85.900 euro

Deze 78-toeren plaat uit 1962, een 10″, was een testpersing met de single Hullo Little Girl erop. De B-kant was goed voor de single Til There Was You. De LP wordt beschouwd als de Heilige Graal onder de Beatles-fans. Omgeschreven als de demo die de carrière van de langharige, muzikale vier kerels startte. De toenmalige manager van de band, Brian Epstein, gebruikte deze plaat als promotiemateriaal om zo een contract voor de band binnen te halen.  Opmerkelijk is, dat de plaat meer dan 50 jaar op de zolder lag van Les Maguire, die deel uitmaakte van Gerry and the Pacemakers, eer ze in 2016 terug opdook op een veiling. Van schatten op zolder gesproken.

6. The Beatles: ‘Yesterday & Today – 111.000 euro

Opnieuw een LP van de The Beatles. Deze keer een exemplaar uit 1966 die enkel werd uitgebracht in Noord-Amerika en Japan, maar niet in de UK of Europa. Dat had alles te maken met de beruchte ‘Butcher’-hoes die in die tijd voor veel commotie zorgde.  Op de foto staan de bandleden bedekt met rauw vlees en onderdelen van babypoppen. Toen Capital Records het album uitbracht, wilden de meeste winkels het niet afnemen. Pas als er een minder aanstootgevende foto op de hoes zou prijken, wilden winkeliers het wel weer in de verkoop nemen. En zo gebeurde.

Fans zijn zo intens op zoek naar dit specifiek album, dat er zelfs een hele Facebookpagina aan werd toegewijd.

5. John Lennon & Yoko Ono: ‘Double Fantasy – 133.400 euro

De avant-gardistische en experimentele muziek van Yoko Ono wordt meestal uitgespuwd door Beatles-fans. Toch wist onderstaande LP een fortuin op te brengen en dat heeft allemaal te maken met de handtekening van John Lennon op de hoes. Het was namelijk zijn allerlaatste handtekening ooit. Vlak na het signeren werd hij vermoord door de eigenaar van de LP, met name Mark David Chapman. De door de politie bepoederde vingerafdrukken van Chapman staan ook nog steeds op de hoes.

4. The Beatles: ‘Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band’257.000 euro

Op 1 juni 1967 kwam ‘Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band’ uit. Die  wordt vandaag nog steeds beschouwd als één van de beste albums ooit. Het is ook het eerste album ooit dat erin slaagde om wereldwijd meer dan 30 miljoen keer over de toonbank te gaan. The Fab Four experimenteren erop los met uiteenlopende instrumenten als harmonica’s, kazoo’s, buisklokken, conga’s en maracas. Ook maakten ze verder gebruik van effecten als lesliespeakers, het wah-wah-pedaal en double-tracking. Dit allemaal maakt Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band tot het meest psychedelische album van The Beatles.

Maar er bestaat maar één versie waarvan de hoes gesigneerd werd door John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr. Het album werd geveild in 2013 in Dallas Texas door een koper die anoniem wenste te blijven.

3. Elvis Presley: ‘My Happiness’ – 266.800 euro

“Well, it’s one for the money, Two for the show”. Jaja, The King of Rock ’n Roll wist waarover hij zong.  Deze testpersing van My Happiness werd in 2015 verkocht voor heel veel dollars. Het ging om een 78-toeren plaat die Elvis opnam in 1953 in Memphis. Wat maakte deze plaat zo speciaal? Wel, Elvis was amper 18 jaar toen hij het lied opnam. Hij betaalde vier dollar aan de muziekstudio en wou het als verjaardagscadeau aan zijn moeder geven. Uiteindelijk belandde het plaatje bij zijn vriend Ed, die het meer dan 60 jaar in een kluis bewaarde.

2. The Beatles: The Beatles (White Album) – 702.000 euro

Het is al Beatles wat de klok slaat in dit lijstje. Fans kennen dit dubbelalbum uit 1968 beter onder de naam The White Album of White Double vanwege de volledige witte hoes. Vlak voor de release kregen de bandleden en werknemers van de studio ieder hun eigen exemplaar. Een limited edition met een serienummer dat telkens begon met ‘A00000’. Ringo Starr had de eer om de LP met serienummer A0000001 te ontvangen. In 2015 streek hij er bijna een miljoen euro voor op tijdens een veiling.

1. Wu-Tang Clan: Once Upon a Time in Shaolin – 1.778.000 euro

Het muziekgenre van de Wu-Tang Clan voelt als een vreemde eend in de bijt tussen de muziekstijlen in dit lijstje, maar toch gaan deze heren lopen met de eer van duurste LP ooit. Het album werd tussen 2006 en 2013 opgenomen door alle overgebleven leden van de hiphopformatie. Op het album staan 31 tracks met in totaal 128 minuten muziek. Wat deze LP zo speciaal maakt is dat er maar één exemplaar van bestaat. Sterker nog, de leden van de Wu-Tang Clan hebben contractueel laten vastleggen dat de komende 87 jaar de muziek niet in het openbaar mag worden gedraaid.

De eerste eigenaar van de LP was ooit de meest gehate man van Amerika. Niet Trump, maar fondsmanager Martin Shkreli, die de prijs van een aidsmedicijn met 5.000 procent liet stijgen. Shkreli zit momenteel een gevangenisstraf uit wegens fraude en ondertussen is de LP in beslag genomen door de Amerikaanse overheid. Wat ze ermee gaan doen is nog niet geweten. Feestje bouwen?

Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More