Deze 7 straffe dranken doen je 2020 meteen vergeten

EXCLUSIEF VOOR ABONNEES

Je maakt al lang geen indruk meer met een avondje doorzakken op Duvel.

Ten eerste lukt het nu moeilijk in een gesloten café, en ten tweede lijken ook de AA-vergaderingen te lijden onder de lockdown-maatregelen.

Dan liever thuis op je gemakje genieten van enkele promilles meer. Zonder de rekening van de kapotte garagepoort of de geforceerde voordeur erbij te moeten nemen. 

Met de volgende dranken achteraan je keelgat, lijken die virologen op tv nog niet de kwaadste kerels en vier je Oktoberfeesten lekker op je eentje.

Snake Venom : De gevaarlijkste

Say goodbye to boring beer. De slogan van Brewmeister, de Schotse brouwerij die kickt op het fabriceren van loodzware bieren, is niet meteen eentje die jouw lever graag zal horen. Maar met Snake Venom hebben Lewis Shand en John McKenzie de schrik van élk nog werkend orgaan in je lichaam gefabriceerd: een bom van 67,5 graden alcohol, compleet met etiket rond de flessenhals dat waarschuwt voor het extreem hoge alcoholpercentage.

Dan de prijs. Metrodaklozen aller lande, verenig jullie. En snel. Want voor een enkel flesje van 275 ml moet je 60 euro ophoesten. En dan tellen we de ziekenhuisrekening voor het ledigen van de maag en het steken van een nieuwe lever er niet bij. 

Het vorige sterkste bier van de Schotse cirroseschuldigen, de Armageddon, had een alcoholpercentage van 65 procent. Maar dat vonden de promillejagers van het biermerk maar flauw, omdat Shand en McKenzie de straffe smaak probeerden af te zwakken. “Misschien zijn we toen te lief geweest”, luidde het bij de release van de Snake Venom. “Dan gaan we deze keer maar voluit.”

De strijd om het sterkste bier ter wereld is al enkele jaren aan de gang. Lange tijd ging die tussen de Duitse brouwerij van Schorschbräu en de Schotse biermakers van BrewDog. Tot de Schotten van Brewmeister zich met de percentagewedloop begonnen te moeien. Zeg nog eens dat alles wat een rok draagt niet kan zuipen.

Mariënburg Rum: De meest exotische

Suriname is een land waar het merendeel van de bevolking klinkt als een Nederlander op speed en daar zit de Mariënburg Rum misschien wel voor iets tussen. Het logo van de drank heeft wat weg van een gewoon flesje Malibu. Maar met een alcoholpercentage van 90 procent maakt de Surinaamse witte rum wel vlugger vijanden dan Osama Bin Laden op een zonnige elf september. Het straffe spul heeft een geschiedenis die teruggaat tot de zeventiende eeuw en staat bekend als een van de sterkste dranken ter wereld.

Maar vooraleer je jezelf met infuus en baxter naar de dichtstbijzijnde nachtwinkel haast: producent Suriname Alcoholic Beverages NV reserveert zijn flessen van 90 procent uitsluitend voor de binnenlandse markt. Alles wat zich buiten Surinaamse grenzen bevindt, moet het stellen met een percentage van 81. Een protectionistische maatregel naar ons hart.

De naam van de geestrijke drank heeft overigens niets te maken met Duitse steden of kastelen. Wel is het een verwijzing naar een in 1986 gesloten suikerplantage. Volgens de overlevering is de rum uiterst zuiver, vol van smaak en zeer geschikt voor het maken van cocktails. Maar Surinamers lusten ‘m ook graag met een glaasje water. Kristof Calvo zit al op de volgende vlucht naar Paramaribo.

Verder lezen?

Word ook abonnee en lees
alle artikels en digitale magazines

Onbeperkt toegang tot alle artikels
en digitaal archief op PNWS.be.
Stop wanneer je wil.

Eerste 3 maanden €2.99 per maand
Nadien slechts €4.99 per maand

Ben je al abonnee?
Log hier in
en krijg toegang tot alle artikels en digitale magazines.

 
 
 
 
 
 
 
 
Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More