Deurwaarder komt 500.000 euro opeisen voor kinderen van Syriëstrijders (video)

“Onze cliënten zijn absoluut niet uit op geld”, zeggen de advocaten.

Woensdag zal een deurwaarder langs gaan bij minster van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin (MR) en Justitieminster Koen Geens (CD&V) om 500.000 euro op te eisen omdat zij niet hebben voldaan aan het vonnis dat een rechtbank op 11 december uitsprak. De rechter verplichtte de Belgische Staat toen om consulaire bijstand te verlenen aan 10 kinderen van Belgische Syriëstrijders. Indien de staat hier niet aan zou voldoen, volgde een dwangsom van 5.000 euro per dag per kind.

Omdat ons land in gebreke blijft, sturen de advocaten Lahlali en Mohamed Ozdemir nu een deurwaarder naar de kabinetten van de ministers.

Je kan het niet eens zijn met de beslissing van de rechter, onze regering in lopende zaken wist wat hen te doen stond en wat hen – of zullen we zeggen ‘ons’ – boven het hoofd hing. Kan je de advocaten dan ongelijk geven?

Volgens de Belgische Staat – waarvan Wilmés vooralsnog de grote baas is – zijn alle mogelijke inspanningen wel geleverd. Op 20 januari zou er een Belgische diplomaat tot aan de Iraakse grens zijn gereisd, maar wilde de grens met Syrië niet over om de Turken niet tegen de haren te strijken. Volgens de advocaten vreest België dat ze daarmee de Koerden politiek zouden erkennen. Die Syrische Koerden weigerden om de kinderen naar de Iraakse grens te brengen. Bovendien willen de Koerden de kinderen niet zonder hun moeders laten vertrekken. Gestrand op 106 kilometer van elkaar dus.

Tweede poging van ons land was om minister Goffin op pad sturen. Die was te gast bij de Koerden in Irak, maar het enige waar hij mee terug naar huis kwam, was een tapijt.

“Ik begrijp dat sommige belastingbetalers boos worden als er beslag wordt gelegd op overheidsgeld”, zegt advocaat Lahlali in Het Nieuwsblad. “Maar het is de staat die het zover heeft laten komen. Als de overheid beslist om de kinderen daar toch te laten verkommeren, dan is dat zoveel als het opheffen van de rechtsstaat.”

Eind vorige maand, stelde Peter De Roover (N-VA) hierover in het parlement een vraag aan premier Sphie Wilmès. We willen je deze aflevering van Belgische  capriolen in Absurdistan niet onthouden.

Foto: Twitter

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More