Derek Chauvin over de hele lijn schuldig bevonden aan de dood van George Floyd

BLM: “De witte suprematie zal niet winnen.”

“Zelfs al had hij een hartprobleem en had hij fentanyl en methamfetamine in zijn bloed, dan nog is George Floyd geen natuurlijke dood gestorven.” Dat was de overtuiging van de lijkschouwer die de jury erop wees dat Chauvin nog 3 minuten en 27 seconden zijn in knie in de nek van Floyd had gehouden, nadat die was gestopt met ademen.

Het was een van de vele argumenten die de jury moest meenemen om zich over de schuldvraag uit te spreken. De zaak Chauvin was meer dan een proces van een geflipte agent die zijn boekje te buiten ging. De uitspraak zou een politiek statement zijn en – indien negatief – ongetwijfeld tot rellen leiden. In de straten van de Amerikaanse stad Minneapolis stond een grote ordemacht klaar om eventueel geweld op te vangen. Het werd geen oproer, maar een feest. Chauvin werd door de volksjury unaniem schuldig bevonden aan alle drie de aanklachten. De strafmaat van Derek Chauvin wordt nu door de rechter bepaald. Hij kan maximaal veertig jaar krijgen.

Opmerkelijk zijn de politieke reacties achteraf. Volgens president Joe Biden is het een “stap naar meer gerechtigheid.” De familie van Floyd – die eerder van de stad Minneapolis een vergoeding van 27 miljoen dollar ontving– kreeg na het vonnis een telefoontje van president Biden en vicepresident Kamala Harris. De advocaat van de familie deelde het gesprek meteen op Twitter. Daarop is te horen is hoe Biden zegt dat hij hoopt dat de familie zich nu beter voelt “alhoewel niets het helemaal beter zal maken, maar er is op z’n minst een beetje gerechtigheid. We gaan veel doen.”

Ook Barack Obama was er als de kippen bij en laat weten dat de “Jury het juiste heeft gedaan, maar dat ware rechtvaardigheid veel meer nodig heeft.”

Het Black Lives Matter Global Network Foundation (BLMGNF) zegt dat het vonnis “begint aan te tonen dat ‘white supremacy’ niet zal winnen”. “‘Witte suprematie’ hoort niet thuis in een democratie, zeker niet in een democratie die onze vrijheid van leven zou moeten garanderen.”

En ook Hillary Clinton, tot slot, bezingt de lofzang van Black Lives Matter: “De familie van George Floyd en de gemeenschap verdienen het dat zijn moordenaar ter verantwoording werd geroepen. Vandaag kregen ze die verantwoording. Black Lives Matter, voor altijd en eeuwig.”

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More