Denkt Wilmès misschien dat ze nog lang premier zal zijn?

Klimaattop lijkt op de grote Sinterklaasshow.

Op de klimaattop van Madrid mogen één vooe één een hele resem politieke sprekers het beste van zichzelf komen geven. Speech na speech komt men aandraven met grote inzichten en beloften. De grote spelers van het internationale schaakbord zijn er echter niet. Noch China, noch de VS zijn aanwezig, al liet de voorzitter van het Amerikaanse Congres, Nancy Pelosi, zich wel opmerken met de oneliner “We’re still in it.” Een duidelijke sneer naar Trump, maar meer dan een interne nota lijkt het niet te zijn.

Onder de sprekers ook de kersverse Europese president Charles Michel, die zijn afspraak met de geschiedenis probeerde te verzilveren en van Europa tegen 2050 het eerste klimaatneutrale continent van onze planeet wil maken. Hij wil de kampioen worden van de groene revolutie. Of hij daarvoor ook het mandaat heeft, wordt door velen in twijfel getrokken.

Ook zijn Waalse liberale collega Sophie Wilmès nam het woord. Zonder enige vorm van bescheidenheid deed de tijdelijke vervang-premier van België haar toehoorders geloven dat zij onze grote gids voor de toekomst is. “België is klaar om ambitie te tonen. We zijn klaar om ons eigen ‘klimaattraject’ te herbekijken om een eerlijke en consequente bijdrage te leveren’, zei Wilmès. Hoe dat concreet moet gebeuren, zei ze niet. Maar Wilmès spreekt hier wel als vertegenwoordiger van ons land met behoorlijke dure woorden. Het lijkt erop alsof zij er van uit gaat dat ze nog lang premier zal blijven en daarom met de stem van het Belgische volk mag spreken. Jammer dat haar dure woorden geen concrete invulling krijgen, maar laten we hopen dat ze na haar terugkeer door haar parlement bevraagd wordt over deze ‘ambitie’.

De klimaattop is belangrijk omdat men in de wereld de koppen bij elkaar moet steken om het continent van de ondergang te redden. Maar daar is meer voor nodig dan om met wat holle beloftes Sinterklaas te willen spelen. Over de Sint zijn we het namelijk het over één ding eens: hij bestaat niet.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More