Dedonder wil ‘prioritaire militairen’ bij hoogdringendheid vaccineren

Minister van Defensie Dedonder (PS) wil een groep prioritaire personeelsleden bij Defensie bij hoogdringendheid vaccineren. Dedonder verklaarde dat een paar dagen geleden in de Commissie voor Landsverdediging van De Kamer.

Dedonder: “Er werd een verzoek tot vaccinatie bij hoogdringendheid voor 1.800 prioritaire personeelsleden van Defensie verstuurd. Hierbij werd uitgegaan van de veronderstelling dat Defensie als essentiële beroepsgroep in april 2021 vaccins zal ontvangen. Daarmee zullen de volgende detachementen kunnen worden gevaccineerd. Van juni tot en met december zullen 630 militairen ingezet worden in het buitenland.”

Dedonder gaf nog mee dat het fregat Leopold I zijn missie in maart 2020 heeft onderbroken. “Na de quarantaineperiode heeft men vastgesteld dat 65 % van de bemanning met het virus besmet was geweest.”

Dat was ook het geval voor 29 leden van het Minusma-detachement dat in december 2020 na een missie was teruggekeerd. De Verenigde Naties (VN) proberen de veiligheid en stabiliteit in Mali te herstellen. Dit gebeurt met de Multidimensional Integrated Stabilisation Mission in Mali (Minusma).

Dedonder: ”Onlangs werden er 50 militairen van de missie in Niger gerepatrieerd, 27 van hen hadden positief getest op het coronavirus, de anderen hadden een hoogrisicocontact gehad.” 

Volgens de minister van Defensie werden sinds het begin van deze crisis al 79 personen gerepatrieerd uit operaties: 74 vanuit Afrika en 5 vanuit Azië. “De rotaties van de detachementen worden indien mogelijk uitgevoerd volgens het initiële schema en met respect voor de sanitaire maatregelen. Er gebeurden geen aanpassingen.”

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More