‘Death Wish’: het origineel is en blijft beter dan de kopie

Charisma, charisma, charisma!

Death Wish uit 1974 is één van de meest omstreden films aller tijden. De über-charismatische Charels Bronson speelt een man die voor eigen rechter speelt als zijn gezin het slachtoffer wordt van een gewelddadige overal. Dat klinkt als de zuivere definitie van een wraakfilm. De manier waarop Charles Bronson als de architect Paul Kersey, nota bene een dienstweigeraar, eigenhandig wraak neemt op de moordenaars en verkrachters van zijn vrouw en dochter, riep destijds in progressieve kringen een storm van protest op.

Kersey deinsde er niet voor terug om op jacht te gaan naar overvallers, bendeleden met een bepaalde huidskleur en afkomst die de parken en straten van New York onveilig maakten. De slappe aanpak van het justitiële apparaat en de onmacht van het politiekorps deden hem naar de wapens grijpen.

Critici bestempelden de film destijds als fasccistoïde, maar het publiek dacht daar anders over en ging massaal naar de cinema en er volgende honderden soortgelijke films. In 2018 was er een remake met Bruce Willis. Nja, geef ons maar het decor van de jaren zeventig (alleen al daarom wil je kijken) en de koning van het charisma: Charles Bronson.

CAZ / 30 mei, om 20:40 – 22:15 : ‘Death Wish’

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More