De Wever en opperrabijn geven het goede voorbeeld

“Het stond in de bijbel.”

De Joods-Orthodoxe gemeenschap heeft zo haar eigen wetten, maar vooral lange tenen. Vorige week werd de ‘Joodse wijk’ in Antwerpen opgeroepen om zich te laten testen. Maar slechts een derde van die wijkbewoners kwam opdagen. Ze voelden zich geviseerd en bekloegen er zich over dat één van de voorgestelde dagen een sabbat was. Op het ‘VRT Journaal’ kwam een Joodse vrouw met een beeld van een volk dat bijeen werd gedreven en afgevoerd. Een vorm van dichterlijke vrijheid. Maar het leidde wel tot spanningen tussen het stadsbestuur en de Joodse gemeenschap. Toen een synagoge voor een derde keer werd betrapt op het schaamteloos overtreden van de regels, was de sfeer helemaal verzuurd.

Daarom bedacht burgemeester De Wever een reddingsplan en nodigde opperrabbijn Aron Schiff van Machsike Hadass, het overkoepelend orgaan van de Antwerpse Joods-orthodoxe synagogen, uit om zich samen met hem woensdagmiddag te laten testen in het testdorp op Spoor Oost. Woorden wekken, voorbeelden trekken.

En zo geschiedde. De Rabbijn liet weten dat het in de Bijbel staat dat de gezondheid van de mensen op de eerste plaats komt. En dat je zelfs op de sabbat – een dag van rust – een mensenleven moet redden als dat nodig is. Maar, hij voegde er wel fijntjes aan toe dat hij voortaan vooraf wil ingelicht worden om zijn gemeenschap te kunnen informeren.

De Wever van zijn kant liet weten dat hij het begrepen had: “Er was geen tijd voor overleg, want de cijfers maakten ons erg bezorgd. Maar achteraf bekeken hadden we toch beter één uur langer gewacht en een conference call gehouden, want ik merk dat ik nu veel meer uitleg moet geven.” Hij voegde eraan toe dat hij intussen mag hopen dat meer dan de helft van diegenen die opgeroepen zijn, zich zullen laten testen. Wij noemen dat een dooie mus, maar goed, iedereen is weer happy daar in Antwerpen. Godzijdank.

Er kon zelfs een grapje af. De opperrabijn opende gewillig zijn mond om zich te laten testen in zijn neus. Of was dat geen grapje? en was hij niet op tijd ingelicht?

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More