De weg is nog lang, de gidsen zijn ervaren

Tien deskundigen zoeken naar een manier om uit de lockdown te geraken.

Premier Wilmès heeft Erika Vlieghe voorzitster gemaakt van een expertengroep van 10 die ons moet adviseren in het afbouwen van de lockdown. Erika Vlieghe is diensthoofd infectieziekten in het UZ Antwerpen en coördineert al sinds het begin de aanpak van het coronavirus.

Het opheffen van de maatregelen zal behoedzaam moeten gebeuren, want als men de regels te snel versoepelt, loopt men het risico dat men binnen de korstte keren in dezelfde situatie als nu terecht komt. Aan de andere kant is deze economische winterslaap niet lang vol te houden en zullen er knopen moeten worden doorgehakt.

De 10 staan voor een evenwichtsoefening tussen gezondheid en centen. Naast Vlieghe gaat het om viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) en interfederaal woordvoerder Emmanuel André. Marius Gilbert van het Nationaal Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek en biostatisticus Niel Hens(UHasselt). Voor het het economische inzicht werd gekozen voor de gouverneur van de Nationale Bank Pierre Wunsch, ondernemer Johnny Thijs, professor economie Mathias Dewatripont en Céline Nieuwenhuys (Federatie van de Bicommunautaire Maatschappelijke Diensten). Tot slot is er nog de juriste Inge Bernaerts.

Vlieghe wil nog niet vooruitlopen op mogelijke pistes, al is zij zelf een voorstandster van de ‘accordeonstrategie’: regels versoepelen en die daarna weer verstrakken als het virus zich opnieuw verspreidt.

Dat we na 19 april het gewone leven weer zullen opnemen, is alvast uitgesloten. Dat er tegen die tijd de eerste stappen naar een versoepeling worden gewaagd, hangt af van de evolutie van de cijfers. “Alles tegelijk weer opstarten is epidemiologische zelfmoord”, zei Vlieghe in De Afspraak.

De weg is nog lang.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More