De Walen willen meer

Politiek geruzie over Kerstmis.

“Kerstmis is den dag dat ze niet schieten”, zong Wannes Van de Velde, maar de Kerst van 2020 beloofd weinig goeds. De minister-president van de Franse Gemeenschap Pierre-Yves Jeholet (MR) heeft de premier gevraagd om op 18 december opnieuw het Overlegcomité samen te roepen. Hij wil dat er wordt nagedacht over de maatregelen rond de sociale bubbel en de sluiting van de kapsalons.

Jeholet zit voor de MR mee aan tafel in het Overlegcomité en vertaalt de ideeën van zijn voorzitter Georges-Louis Bouchez, die zelfs nog verder wil gaan. Die wil zich niet zomaar neerleggen bij de beslissing van premier Alexander De Croo (Open Vld) en minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a). “Als de cijfers laag zijn, waarom moet je dan tot 15 januari wachten om te evalueren? Als men ‘s ochtends regen voorspelt tot 14 uur, maar het is al droog om 10 uur, dan doe je toch ook je paraplu dicht?”, zegt hij in ‘De Zondag’. “We spreken hier over het levenswerk van veel mensen, hé. Laten we dat vooral niet vergeten. Als Frank Vandenbroucke spreekt over den blok erop, dan gaat hij daar te licht over.”

Diezelfde Vandenbroucke liet al meermaals duidelijk uitschijnen dat versoepelingen zeker niet aan de orde zijn. Ook Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) wil van geen aanpassingen weten. Voorlopig toch niet. “We volgen de evolutie verder op.”

Het voorstel van de MR valt heel slecht bij de virologen. Microbioloog en voormalig interfederaal woordvoerder Emmanuel André reageert vernietigend op Twitter. “Door op deze manier te handelen brengt de MR niet alleen de gezondheid van onze bevolking in gevaar, maar ook onze economie, die behoefte heeft aan stabiliteit en vooruitzichten. En tot slot speelt het tegen elke loyaliteit aan onze regeringen die door deze crisis moeten.”

Ook de oppositie – bij monde van Bart De Wever – is niet te vinden voor de plannen van de MR. “Kerstmis betekent dat mensen zich gaan verplaatsen en dat je generaties en bubbels gaat mixen. Dat is drie keer fout. Het lijkt mij een no-brainer dat je niet voor versoepelingen gaat pleiten met Kerstmis.”

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More