De Walen willen cafés en restaurants heropenen

Elio Di Rupo ruikt electoraal gewin en kruipt op de barricades.

Walen zijn geen Vlamingen. Corona legt die verschillen nog maar een keer bloot. In het zuiden van het land tieren de complottheorieën weliger dan bij ons, zijn de experten minder mediageil en vinden ze dat de maatregelen wat overroepen zijn. Bovendien lopen er politici rond die nog net iets meer old-school zijn dan de onzen.

We gaven het al eerder aan dat ‘de exit’ door politici zal worden aangegrepen om te scoren. Vorige week kwamen Jambon (N-VA) en Magnette (PS) al van onder hun steen gekropen, nu is het de beurt aan Di Rupo (PS). “Ik wil me engageren om op het volgende Overlegcomité een heropening van de restaurants op tafel te leggen”, zei hij in ‘La Libre Belgique’. “Onze burgers zijn ten einde raad en we moeten naar hen luisteren.”

Zijn politieke bloedbroeder, minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) had na het Overlegcomité nochtans duidelijk laten verstaan dat het ondenkbaar was dat de horeca zouden kunnen openen op 1 maart. “We mogen uit respect geen valse hoop geven”, aldus Vandenbroucke. “Respect is de mensen de waarheid vertellen.” Vertelt Di Rupo dan de waarheid niet? Of wil hij aartsrivaal Georges-Louis Bouchez (MR) de loef afsteken?

“De PS en de MR zijn aan een opbod bezig om zo veel mogelijk burgers tevreden te stellen”, zegt Béatrice Delvaux, chef opinie van Le Soir. “Ze maken zich wel zorgen over de volksgezondheid, maar toch pleiten ze voor versoepelingen. Gemakkelijk voor hen natuurlijk: als het goed loopt, hebben ze een trofee om in de lucht te steken. Als blijkt dat we de horeca tóch te snel heropend hebben, betalen niet zij de politieke rekening, maar Vandenbroucke en premier De Croo.”

 

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More