“De waarheid doet er niet zoveel toe”

Het digitale wonderkind achter de campagnes van Trump verzon zijn eigen leven.

Het pr-brein van Trump, Brad Parscale (44), verkiest de boodschap boven de waarheid. Het gaat er niet om of de feiten kloppen, zolang de boosdschap erachter duidelijk is. Er zit een snuif Machiavellisme in de technieken van Parscale, ook voor hem heiligt het doel de middelen.

In 2016 leerde Parscale Trump de macht van de sociale media kennen. Hij werkte al langer voor Trump, maar had van politiek geen kaas gegeten. Je kan voorzichtig stellen dat hij Trump op de troon heeft gezet, of daar op zijn minst een groot aandeel in had. In de laatste zes maanden voor de verkiezingen lanceerde hij 5,9 miljoen gerichte advertenties op Facebook. Hilary Clinton had er amper 66.000.

Parscale staat klaar om die stunt nog een keer over te doen, al zijn de sociale media volgens hem gezwicht voor het totalitarisme van links en is het stuk moeilijker geworden dan vier jaar geleden. Zijn team beschikt over een database die alleen bij de CIA zijn gelijken kent. Per Amerikaanse kiezer zouden ze beschikken over gemiddeld drieduizend data. Het laat hen toe om adevertenties op maat uit te sturen, Wie een wapen bezit, krijgt andere koek te lezen dan de alleenstaande moeder van drie in New York. Parscale gaat bovendien actief op zoek naar ‘smeerlapperij’ over tegenkandidaten. Iedereen met wat mediatiek gewicht, wordt met een schandaaltje rond zijn of haar persoon ontmoedigd om kritiek te leveren.

Brad Parscale heeft zichzelf uitgevonden als boerenzoon die met amper vijfduizend dollar zijn carrière als webdesigner begon. In werkelijkheid was zijn vader een goed boerend advocaat en huurde hij drie panden toen hij aan zijn IT-business begon. Parscale ging ook niet failliet ten gevolge van de aanslagen 9/11 – zoals hij zelf beweert – maar moest een toontje lager zingen omdat er verdenkingen waren van het wegsluizen van illegaal geld.

Ach, het gaat voor Parscale om de verhalen, niet om de waarheid. “Een mijn verhaal is mijn verhaal”, aldus de digitale koning. En zo beschikt Trump over een wapen dat zijn gelijken niet kent.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More