De toekomst van lokale lockdowns en de 15-minutenstad

Creatieve oplossingen voor het nieuwe normaal.

Volgens viroloog Marc Van Ranst wiegt de rapportering van Sciensano ons in slaap met de cijfers. De wekelijkse gemiddelden geven de ernst van de situatie niet weer. Voor de zesde dag op rij stijgt het dagelijks aantal besmettingen. We zitten nu aan een 100-tal nieuwe besmettingen per dag en experten zijn het erover eens dat dat aantal zal stijgen. Zij vrezen dat de terugkeer van de toeristen voor een nieuwe opflakkering zal zorgen. Maar verontrustender vinden zij het laks naleven van de maatregelen. Mensen doen weer net als vroeger, alsof er nooit een epidemie is geweest. De andere indicatoren – het aantal opnames en overlijdens – dalen gelukkig wel nog, maar we slagen er niet in om het virus volledig uit te roeien. “De stijging is inherent aan de versoepelingen, maar we mogen het niet laten escaleren”, aldus Van Ranst.

Met de dreigende komst van de beruchte tweede golf, gaat men creatieve oplossingen bedenken. De overheid vreest dat een nieuwe totale lockdown te diep in het economische hart van het land zal snijden en denkt aan drempels en versperringen om over te gaan tot lokale lockdowns. Als het virus niet homogeeen stijgt, zou men er voor opteren om dorpen en gemeenten in quarantaine te plaatsen.

Elders in de wereld denkt men nog verder vooruit en werken ze aan scenario’s voor het nieuwe normaal. In Parijs hebben ze ‘la ville du quart d’heure’, in Melbourne de ‘20-minute neighbourhoods’ en in Barcelona de ‘Superblocks’. Steden zouden een verzameling van zelfstandige dorpjes worden. Een 15-minutenstad waar je op een kwartier wandelen of fietsen van je woning alles vindt wat je in het dagelijkse leven nodig hebt: winkels, scholen, coworking spaces, parken, cafés, restaurants. Ieder ‘dorpje’ wordt een zelfvoorzienende buurt waar alles extreem nabij is, en waar je de auto enkel in uitzonderlijke gevallen nodig hebt, bijvoorbeeld om op vakantie te gaan.

 

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More