De sneltest is geen ticket voor het Rijk van de Vrijheid

Nuttig, maar voor onze experten onvoldoende.

Vanaf half april kan je in onze apotheken – en alleen daar – een zelftest kopen. In tegenstelling tot onze buurlanden zetten de experten een campagne op touw om de zelftest te relativeren en die uit de supermarkten te houden. Zelftests zouden de laboratoria wel eens enkele miljoentjes kunnen afsnoepen. Van Gucht droomt van 100.000 echte PCR-tests per dag, dat dikt ongetwijfeld lekker aan op de bankrekening. Een (minderwaardige) zelftest wordt meteen aan banden gelegd.

Het is geweten dat de beleidsmakers van dit land de onderdanen een beperkt verstandelijk vermogen toedichten. Dat bleek nogmaals uit de kop van ‘De Morgen’ van vandaag. “Wat nu in de ziekenhuizen aan het gebeuren is, dringt veel te weinig door bij de massa”, zegt Erika Vlieghe aldaar. Dat spreekt boekdelen. Je zou die bewering natuurlijk ook kunnen omdraaien. Dan klinkt het als volgt: “Wat er nu aan het gebeuren is bij de massa, dringt veel te weinig door bij de ziekenhuizen (lees: Erika Vlieghe). De krant  ‘De morgen’ heeft de titel ondertussen vervangen door: ‘We verliezen uit het oog wat kan motiveren: de mensen die aan het vechten zijn voor hun leven.’

Maar goed, wie een test in de supermarkt koopt, is overgeleverd aan een “soms omslachtige handleiding”, luidt de motivering. De apotheker daarentegen kan je helder uitleggen hoe je zo’n test moet gebruiken. Wij snorden even een handleiding voor je op, en inderdaad, de sneltest is enorm ingewikkeldgemakkelijk.

De zelftest blijkt enkel écht betrouwbaar bij wie positief is, heb je te weinig virusdeeltjes dan is een negatieve test niet altijd negatief. Bovendien kan een makkelijk testresultaat makkelijk verzwegen worden volgens microbioloog Herman Goossens. “Het algemene principe is dat je geen persoonlijk voordeel mag halen uit een zelftest met een negatief resultaat. Dit om te vermijden dat mensen gaan sjoemelen.”

Ook voor de minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) is de zelftest geen toegangsticket voor het Rijk van de Vrijheid. Het biedt ook geen soelaas voor de evenementensector. Tenzij je het bezoek aan een woonzorgcentrum als een evenement ervaart. Want – volgens onze experten – is een zelftest vooral handig als je bijvoorbeeld bij je moeder of vader – die je knuffelcontact in het woonzorgcentrum is – op bezoek wil, of naar een begrafenis moet. Festivals zijn wat dat betreft teveel ‘fun’ en horen daar niet bij.

De heren beleidsmakers zien het lucratieve karakter van de zelftest dan ook eerder in een toepassing op de werkvloer van bedrijven waar mensen niet kunnen telewerken, en in scholen.

Straks komt er een Ministerieel Besluit waarin bepaald is dat je na een positief resultaat een huisarts moet contacteren. Hier is er plots geen sprake van sjoemelen en beschikt elke domme Belg plots wel over burgerzin. Bovendien verandert een negatief resultaat helemaal niets voor de persoon in kwestie. Men mag ook dan slechts één knuffelcontact in huis ontvangen, en het mondmasker in de supermarkt blijft eveneens verplicht. Een verplichte quarantaine kan er evenmin mee worden vermeden.

Echt duur zijn de zelftests niet meer. De prijzen schommelen tussen de 2 en de 10 euro per stuk. Dat is een meevaller voor wie straks doktertje wil spelen. Doch meer dan doktertje spelen, zit er voorlopig niet in.

Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More