“De politie zal zacht handhaven”

“Wie snel kan drinken, kan nog iets bestellen om vijf voor tien.”

De ongekroonde koningin van de Ministeriële Besluiten, Annelies Verlinden (CD&V) had vanochtend goed nieuws voor de Belgen. Om het plexi-incident te verzachten, zei Verlinden op Radio1 dat ze niet streng zal zijn. “We hebben met de politie afgesproken dat er zacht gehandhaafd zal worden”, aldus Verlinden.

Zo zie je maar dat je niet verkozen hoeft te zijn, om je volk te begrijpen. Ze neemt ten slotte zelf ook wel eens (letterlijk) een loopje met de verplichte afspraken. Je weet wel, toen ze de olijk meedeed met een selectieproef voor aspirant-politieagenten die binnen in een sporthal plaats vond. Nuja, we weten ondertussen dat je als politica een beetje meer mag dan de gewone burger.

Maar, Annelies zou Annelies niet zijn als er geen ‘maar’ zou volgen en die klonk als volgt: “Maar, waar er gevaarlijke situaties ontstaan, zal er natuurlijk wel ingegrepen worden. De politie zal daarover oordelen op basis van de feiten en de plaatselijke context: ze zullen rekening houden met de voorbereidingen die de uitbaters genomen hebben. Als te veel mensen toch te dicht bij elkaar zitten, en er een risico voor de gezondheid is, dan wordt er uiteraard ingegrepen.” Een stok achter deur, weet je wel.

Ook wat het sluitingsuur betreft, toonde Verlinden zich zeer menselijk: “Ik vertrouw in de burgemeesters en het inschattingsvermogen van de lokale besturen: zij kennen hun pleinen als de beste. De bedoeling is vooral om alles in veilige banen te leiden. Of klanten om vijf voor tien nog iets mogen bestellen? De terrassen sluiten voor bezoekers om tien uur. Wie snel kan drinken, kan dus nog iets bestellen om vijf voor tien. Maar dan moet het wel snel gaan.”

Het is een goeike.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More