Inloggen

Log in of maak je account aan.

Wachtwoord vergeten? Registreren
Registreren
Wachtwoord vergeten

Wachtwoord vergeten? Voer je gebruikersnaam of e-mailadres in. Je ontvangt een link via e-mail om een nieuw wachtwoord in te stellen.

Registreren
Start Magazines Zoeken Shop Rubrieken

De politie mag dan toch voorschieten in de rij, de brandweer niet

Redactie - 08-02-2021

Een essentieel beroep is niet noodzakelijk een kritisch beroep.

Het is onmogelijk om een volgorde van vaccinatie democratisch te beslissen. Daar heeft het land een leider voor nodig – die door het volk is gekozen en wiens beslissing men accepteert – die de knopen doorhakt. Oeps.

Waarom de democratie in zo'n geval niet werkt, wist Youp van ‘t Hek ooit met een voorbeeldje loepzuiver uit te leggen. Hij begon zijn conference met te melden dat er in de zaal met een capaciteit van 800 mensen, 809 toeschouwers waren geteld. Daar had de brandweer een probleem mee. “Er zullen dus 9 mensen de zaal moeten verlaten. En dat mogen jullie, nu, onder mekaar even beslissen. Tot zo”. aldus van ‘t Hek. Zo werkt het dus niet.

Zaterdag besliste de overheid om duizenden politie-agenten sneller dan voorzien te vaccineren. Ze gaven er zelfs een reden voor: “Veel agenten hebben zeer nauw en risicovol contact met de burger. Hen moeten we sneller beschermen.” Dat veroorzaakte onmiddellijk gemor bij de ploeg van elf miljoen. Om een polemiek te vermijden, werd een en ander nog scherper gesteld: de ‘kritische functies’ eerst. Maar dat zorgde voor nog meer gemor, zelfs binnen de politie. Die ‘van den bureau’ niet, die ‘met de combi’ wel?

Brandweermensen vinden dat zij ook een ‘nauw en risicovol’ contact hebben, schooljuffen ook en wat met de noodcentrales? Veel marge om te onderhandelen is er niet. Wouter Beke (CD&V) was (voor een keer) duidelijk op VTM: “We maken nu een beperkte uitzondering voor de ordediensten van de politie, maar verder gaan we niet.”

Dat is dat, nu alleen nog bepalen wat een essentieel beroep is.

De vaccinatie ziet er dan nu als volgt uit:

  • februari: het personeel uit de eerstelijnszorg (huisartsen, apothekers, …) + collectieve zorgvoorzieningen (gehandicaptenzorg, …) en ander ziekenhuispersoneel
  • maart: alle mensen van 65 jaar of ouder + mensen met meer risico door bepaalde gezondheidsproblemen (dit wordt nog meegedeeld) + kritieke beroepen
  • april: mensen met een essentiële functie (dit wordt nog meegedeeld)
  • juni: iedereen ouder dan 18 jaar
Politie Vaccinatiekalender Kritische functies Essentiële beroepen

Reacties

Resterende karakters 500
Nieuwsbrief Mis nooit meer het laatste nieuws, exclusieve aanbiedingen en boeiende verhalen van P-magazine! Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.
Zoeken