De paaspauze is bijna voorbij, en nu?

Pedro Facon introduceert ‘de drie vuurtorens’.

Het Overlegcomité komt eraan en zoals de ongeschreven wetten van de traditie dat voorschrijven, wordt er in de aanloop daarvan lustig met meningen gestrooid. Pedro Facon was de Chinese vrijwilliger die dit weekend de debatten mocht openen. Na de barometer en de schakelaar, drempels, tussendoelen en het schakelplan, heeft Pedro iets nieuw bedacht: de drie vuurtorens.

Het klinkt als een taverne aan de kust, maar het staat voor de drie belangrijkste parameters die in de gaten moeten worden gehouden voor de mogelijke versoepelingen: de positiviteitsratio en het reproductiegetal (dat zijn er twee, maar tellen als één), de ziekenhuisbelasting en de vaccinaties. Als alles volgens het plan van de virologen verloopt, dan komen we volgens hen in juni in een andere wereld terecht. Het klinkt als een echo van een echo, van een echo.

Van zodra er 100 à 150 nieuwe ziekenhuisopnames per dag worden genoteerd, dan kunnen volgens Van Ranst de cafés en restaurants weer open. Met andere woorden, vergeet 1 mei.

Gaan de scholen open op 19 april? Coronacommissaris Pedro Facon liet afgelopen weekend verstaan ernstig rekening te houden met een scenario waarin een deel van de leerlingen nog steeds afstandsonderwijs zal krijgen vanaf 19 april.

Mogen de kappers weer open op 19 april? Binnen de federale regering valt te horen dat het niet uitgesloten is dat het Overlegcomité die knoop nog even laat liggen, wegens niet dringend. Scholen en reizen krijgen voorrang. Niet alles tegelijk.

Frank Vandenbroucke heeft nog een goede raad voor zijn onderdanen: “We mogen niet pokeren met de draagkracht van onze ziekenhuizen.”

Woensdag weten we meer.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More