“De overheid kan Belgen gewoonweg niet de toegang tot het land weigeren”

Foefelen met de Passenger Locator Forms is niet meer mogelijk.

Volgens Karine Moykens, hoofd van het interfederaal comité testing en tracing, worden strenge controles tegen eind volgende week mogelijk gemaakt. Als dat zo is, dan krijgt de politie – vervroegd – de bevoegdheid om bij te thuis te komen controleren of je in quarantaine bent of niet. Tot nu toe kan dat alleen als er aanwijzingen zijn, dat iemand zondigt tegen de regels, nadat je een een individueel bevelschrift tot quarantaine hebt gekregen, uitgeschreven door een arts-ambtenaar van het Agentschap Zorg & Gezondheid. Als Moykens gelijk heeft, dan hoef je voortaan niet langer ergens van verdacht te zijn, om thuis een politiecontrole te krijgen.

“Lokale besturen krijgen vanaf volgende week de gegevens van iedereen die in quarantaine hoort te zijn, waarop bijvoorbeeld de politie thuis kan langsgaan om te controleren op de naleving van die verplichting”, aldus Moykens in ‘Het Nieuwsblad’. Of dat juridisch klopt, is zeer de vraag. Wat wel klopt is dat het Passenger Locator Formulier van Moykens tot nu een slechte grap was. In de versie van het PLF die tot gisteren beschikbaar was, werd de mogelijkheid voorzien om zélf aan te geven of je risicogedrag had vertoond op reis. Dat gefoefel is nu (alvast tot 15 januari) niet meer mogelijk. Want iedereen die nu terugkeert uit het buitenland, moet verplicht in quarantaine. Wie terugkeert uit een rode zone, moet zich vanaf zaterdag bovendien laten testen op de dag van de terugkeer en na zeven dagen nog eens. Is die laatste negatief, dan mag je de quarantaine verlaten. 

De beslissing werd gisteren in allerijl nog genomen. Een negatieve coronatest voorleggen (die afgenomen is in het buitenland) hoeft niet, en kan ook niet.  “De overheid kan Belgen gewoonweg niet de toegang tot het land weigeren”, luidt het.

Is het systeem nu waterdicht.? Wie met het vliegtuig komt, zal nog moeilijk kunnen foefelen. Tenzij je – zoals velen nu proberen – nog voor zaterdag terugkeert. Wie met de wagen het land binnenrijdt heeft nog altijd een scala aan mogelijkheden om zich eruit te lullen.

 
 
Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More