“De overheid camoufleert haar falen met repressie”

“Provinciegouverneurs als Cathy Berx en Carl Decaluwé (beiden CD&V, SKE) hebben geen enkele democratische legitimiteit: dat zijn gewoon ambtenaren.”

Het is verontrustend dat slechts een enkeling de stem nog verheft om de bevolking ervoor te waarschuwen dat we niet veraf zijn van een controlestaat. Eén van hen is grondwetsspecialist Hendrik Vuye. In ‘De Morgen’ ventileert hij felle kritiek op de coronamaatregelen van de regering en de handhaving daarvan. Volgens Vuye heeft de contact tracing en het brononderzoek gefaald en grijpt de overheid nu naar repressie.

Er is door de jaren heen beetje bij beetje een enorm vast cameranetwerk uitgebouwd inclusief mobiele drones om de bevolking in de gaten te houden. Specialisten waarschuwden voor het gevaar voor onze privacy, ook al werd ons wijsgemaakt dat het voor de goede zaak was. De strijd tegen het zwaar banditisme is nu een zoektocht naar teveel pizza’s geworden.

“Het erge is dat een aantal mensen die aan niemand politieke verantwoording moeten afleggen de bovenhand nemen in al die repressieve uitlatingen”, zegt Vuye in ‘De Morgen’. “Provinciegouverneurs als Cathy Berx en Carl Decaluwé (beiden CD&V, SKE) hebben geen enkele democratische legitimiteit: dat zijn gewoon ambtenaren.”

Als grondswetsspecalist wijst hij erop dat het een kromme redenering is om te stellen dat de grondrechten nu even niet belangrijk zijn. Alleen als de regels proportioneel zijn, kan de bevolking zich lange tijd aan die regels houden. Het inzetten van pizzadrones en agenten zijn dat niet.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More