De Orde van Vlaamse Balies: Privéclub zonder externe controle

EXCLUSIEF VOOR ABONNEES

De ingebrekestelling die naar aanleiding van de zaak Gadisseur verstuurd werd naar de Orde van Vlaamse Balies, legt een groter probleem bloot: de Orde is een volledig ‘zelfregulerend’ orgaan, zonder het minste toezicht van buitenaf.

Volgens Artikel 495 van het gerechtelijk wetboek, heeft de Orde van Vlaamse Balies (vroeger de Orde van Advocaten) de taak te waken over de eer, de rechten en de gemeenschappelijke beroepsbelangen van hun leden.

Over de vraag wat de Orde moet verstaan onder die ‘eer’ of ‘beroepsbelangen’ is het wetboek duidelijk: ‘dat kiezen jullie toch gewoon lekker zelf’.

Gadisseur troggelde mensen routineus geld af, kocht een jacht,
en gaf dat de naam: ‘nog een beetje’

De zaak Gadisseur

Marc Gadisseur is zo één van die larger than life-figuren. Een advocaat met een Maserati en een Mercedes 500 AMG. En een jacht dat ‘un poco mas’ heet. Serieus. Hij troggelde mensen routineus geld af, kocht daarmee een jacht, en gaf dat de naam: ‘nog een beetje’.
Enfin, een vent die het goed voor mekaar had.

Ondertussen werd hij begin 2019, samen met zijn zoon, geschrapt als advocaat. En terecht natuurlijk, na de miljoenen euro’s die hij deed verdwijnen, ook bij gewone mensen.

We spraken met gedupeerden die jaren voor een zieke man zorgden, daar een stukje erfenis voor zouden krijgen, maar nu met schulden achterblijven.
Iemand anders zag € 120.000 in rook opgaan.
En zo zijn er nog ongeveer 100 verhalen.

Bijna allemaal mensen die al in een moeilijke situatie zaten, en volledig werden uitgekleed door een vertrouwenspersoon. Dat zelfs Peter van de Veire zou zeggen: ‘Zeg Marc… Dat is nu wel héél uitgekleed hé. Laat hen toch tenminste een paar sokken’.

Jammer genoeg moeten de slachtoffers er niet op rekenen dat ze hun geld terugzien. Een belangrijke reden daarvoor is dat ze geen bevoorrechte schuldeiser zijn. Die rol komt uiteraard vadertje Staat (de fiscus) en de bank (Belfius) toe. Zucht.
Dus moet men creatief zijn, en op andere manieren geld proberen te recupereren. 

In dit geval hebben enkele gedupeerden, vertegenwoordigd door advocaat Nick Heinen, een ingebrekestelling verstuurd naar de Orde van Vlaamse Balies. Zij eisen van de Orde een schadevergoeding, omdat die zijn taak niet naar behoren zou hebben uitgevoerd.

Het feit dat er al sinds 2013 een heleboel klachten tegen Gadisseur stof lagen te vergaren, voordat de Orde stappen ondernam, lijkt de slachtoffers gelijk te geven. Door dat tijdverlies slaagde Gadisseur er immers in om nog heel wat bijkomende slachtoffers te maken.

De vraag dringt zich dan ook op: Hoeveel schuld heeft de Orde hieraan? 

De Orde is tegelijk judge, jury and executioner

Verder lezen?

Word ook abonnee en lees
alle artikels en digitale magazines

Onbeperkt toegang tot alle artikels
en digitaal archief op PNWS.be.
Stop wanneer je wil.

Eerste 3 maanden €2.99 per maand
Nadien slechts €4.99 per maand

Ben je al abonnee?
Log hier in
en krijg toegang tot alle artikels en digitale magazines.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More