De nieuwe maatregelen: een beetje wijn bij het water doen

“Proficiat, iedereen ontevreden.”

Iedereen heeft wel iets aan te merken op de paaspauze van Alexander De Croo (Open Vld). Wanneer je met een mededeling komt als “alle winkels blijven open, maar alleen op afspraak”, moet je niet verwachten dat je daarna nog wordt geloofd. Je mag dan wel denigrerend neerkijken op het domme volk dat zich niet aan de regels houdt, niemand is zo dom om in deze uitspraak niet een bange man te horen, die de verantwoordelijkheid bij de anderen legt.

De keuze voor de gulden middenweg laat een land achter in frustratie en teleurstelling. De Croo noemt het “de korte pijn”, maar ook dat gelooft niemand. “Zet die ploat af, want ze blijft hangen.”

Op 22 november ging minister Frank Vandenbroecke (Vooruit) in ‘De Zevende Dag’ een coronaweddenschap aan. Hij maakte zich sterk dat ons land er in zou slagen om de verspreiding van en het inenten met coronavaccins naadloos en snel te laten verlopen. “Als het niet lukt, moet u op mij schieten.” Ondertussen weten we dat de hele vaccinatiestrategie een mislukte grap is. We hangen af van een krachteloos Europa dat zich door de farmareuzen heeft laten ringeloren. De Hoge Gezondheidsraad schakelt daarom naar kruidenierspraktijken. Uit onderzoeken blijkt dat mensen met antilichamen – zij die ooit besmet werden – al voldoende beschermd zijn na één spuitje van een coronavaccin. De Raad komt daarom donderdag samen om te beslissen of we die strategie kunnen toepassen om de vaccinatiecampagne in ons land te versnellen.

Wat doet de De Croo? De bubbel van tien naar vier brengen. Alsof ooit iemand zich echt aan de bubbel-maatregel heeft gehouden! “We vloeken, maar we zullen ons maar weer voor de zoveelste keer heruitvinden, zeker? Mocht de overheid dat ook eens doen met de vaccins”, zo reageert de sector van winkeliers, die zich nog maar een keer mogen gaan reorganiseren. Werken op afspraak? Niet rendabel. Opmerking van De Croo: “In Nederland doen ze het al een tijdje zo.” Mooi, werk het daar?

In Ikea mogen straks 50 mensen binnen. Dat is minder dan het personeel dat er rond loopt. Over de Ikea gesproken. Daar had Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) een mooie oneliner over: “De Ikea open en de school dicht. Dat is niet mijn visie op de samenleving”. MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez noemt het resultaat van het Overlegcomité een “driedelige mislukking.

Alleen Frank Vandenbroucke is tevreden, maar zit nog altijd te sakkeren omdat hij vorige week geen gelijk kreeg. “Sneller beslissen was beter geweest, nu we deze cijfers zien.” Hij gaat deze keer geen weddenschap aan. “Het virus is niet onder de indruk van dure eden. We kunnen ons niet meer vastpinnen op specifieke data. Die les hebben we geleerd.”

Goed zo, onze toppoliticus – die door niemand verkozen is – leert bij. Duur leergeld.

We vonden een mooie samenvatting op Twitter van Johnny Loots: “Ik mag met 3 vrienden te voet naar Ikea. Daar mag ik enkel met mijn vrouw (en 48 anderen) binnen. Daarna pak ik met 50 anderen de bus naar het station om samen met 450 anderen naar Tienen te sporen. Vervolgens stap ik over op de trein naar de kust en ga aan het raampje zitten.”

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More