De Nationale Bank panikeert

10 miljard besparen of we halen het niet.

Pierre Wunsch, de gouverneur van de Nationale Bank, trekt aan de alarmbel. Het structureel begrotingstekort ontspoort en de Nationale Bank maakt zich zorgen. Het tekort zou dit jaar verdubbeld zijn naar 1,6 procent van het bruto binnenlands producht (bbp). In de analyse stevent ons land in 2022 af op een begrotingstekort van 2,8 procent van het bbp. Dat is 14 miljard euro. Het gemiddeld tekort in de Eurozone ligt dan iets boven de 1 procent. Alleen Italië doet het even slecht als wij. Goed voor een grapje. “Ons land is goed op weg om het Italië aan de Noordzee te worden”, aldus Wunch.

De oorzaken van dit tekort zou vooral op rekening van de vergrijzing komen. Er moeten meer pensioenen worden uitbetaalt en de kosten van de gezondheidszorg gaat de hoogte in. Wie met pensioen is, draagt ook niets meer af, met andere woorden de ontvangsten verminderen.

De Nationale Bank wijst de komende regering erop dat ze het tekort – dat structureel is – elk jaar met 0,6 procent zal moeten terug dringen om over een periode van twee jaar het tekort terug te brenegn naar het Europese gemiddelde van 1 procent van het bbp.

Dat is de theorie. In de praktijk betekent het dat men in de komende twee jaar 10 miljard zal moeten besparen. En dan zijn we nog maar ‘aan het stappen’, het ‘lopen’ is voor later.

Als alles goed gaat.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More