Inloggen

Log in of maak je account aan.

Wachtwoord vergeten? Registreren
Registreren
Wachtwoord vergeten

Wachtwoord vergeten? Voer je gebruikersnaam of e-mailadres in. Je ontvangt een link via e-mail om een nieuw wachtwoord in te stellen.

Registreren
Start Magazines Zoeken Shop Rubrieken

De naakte cijfers over de Delta-variant in Engeland en Zweden

Thierry Debels - 03-08-2021

Eind vorige week was er paniek in de VS. Uit onderzoek van CDC bleek dat dubbel gevaccineerden toch besmet konden worden met de Delta-variant van het nieuwe coronavirus en dat ze bovendien die variant even makkelijk konden doorgeven als niet-gevaccineerden. Hoe zit het in Europa?

In Zweden is epidemioloog Anders Tegnell vrij positief over de evolutie van de coronacrisis. In de afgelopen twee weken heeft Zweden gemiddeld 0,6 Covid-sterfgevallen per dag geregistreerd. De mondmaskerplicht werd hier en daar zelfs afgeschaft.

Interessant is ook te kijken naar Engeland. In het laatste rapport SARS-CoV-2 variants of concern and variants under investigation in England  (Technical briefing 19) van 23 juli krijgen we nieuwe data over die Alpha- en Delta-varianten.

Voor Delta zijn er daar 229.302 gevallen met amper 461 overlijdens. Dat is een mortaliteit van 0,2 % (Case Fatality of CF). De meeste overlijdens zitten wel in de groep boven 50 jaar (tabel 4). Dat is bij Alpha ook zo. Daar is de CF liefst 4,8 %, bij Delta in die groep is dat 1,8 %. Rechtstreekse vergelijking tussen Alpha en Delta is moeilijk volgens experts omdat die leeftijdsgroep grotendeels gevaccineerd is. Zeker is dat de Delta-variant niet massaal veel doden maakt in Engeland en dat vooral jongeren besmet raken.

Terug naar Zweden. De epidemioloog zei dat er nog steeds "veel is dat we niet weten" over die Delta-stam en dat het verkeerd is om "verstrekkende conclusies" - in beide richtingen - te trekken.

In een gesprek met de krant Aftonbladet zei Tegnell dat de Delta-variant de dominante soort in Zweden was en al "geruime tijd' circuleert. Hij vertelde de krant ook: "Het is moeilijk te zeggen hoe besmettelijk Delta echt is. De besmettelijkheid (van Delta) lijkt erg ongelijk te zijn – in sommige gevallen infecteert één persoon honderd mensen, en dan hebben we andere gelegenheden waarbij een geïnfecteerde persoon helemaal niemand infecteert."

Het is vervelend om het opnieuw te stellen, maar hieruit blijkt opnieuw dat we erg weinig weten over dat nieuw coronavirus. Alarmistische conclusies trekken is niet nodig, het omgekeerde evenmin. Waakzaamheid blijft geboden zoals de Zweed terecht stelde.

Corona

Reacties

Resterende karakters 500
Nieuwsbrief Mis nooit meer het laatste nieuws, exclusieve aanbiedingen en boeiende verhalen van P-magazine! Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.
Zoeken