Inloggen

Log in of maak je account aan.

Wachtwoord vergeten? Registreren
Registreren
Wachtwoord vergeten

Wachtwoord vergeten? Voer je gebruikersnaam of e-mailadres in. Je ontvangt een link via e-mail om een nieuw wachtwoord in te stellen.

Registreren
Start Magazines Zoeken Shop Rubrieken

De Lijn gijzelt weer eens het land

Redactie - 03-01-2020

Veel stakingen, veel zieken en veel ongenoegen.

Vrijdagochtend om 6.20 uur laat De Lijn weten dat er geen enkele tram of bus in de provincie Antwerpen zal uitrijden. Daarmee komt de aangekondigde staking - die op 30 december begon -tot een zielig hoogtepunt. De middelvinger die de vervoersmaatschappij opsteekt naar het land, kan er bij veel reizigers en zelfstandigen niet meer in.

De vakbond (ACOD) laat weten dat er wordt gestaakt omdat er niet naar de werknemers wordt geluisterd. Een bedenkelijk argument om tijdens de feestdagen en de eerste dag van de solden (3 januari) de mensen letterlijk in de kou te laten staan. Misschien moet de vakbond ook eens naar de reizigers luisteren. Wordt er aan de werknemers dan niet uitgelegd wat hun job inhoudt, wanneer men bij 'de firma De Lijn' aan de slag gaat?

België dingt naar de titel van Europees kampioen staken. Er wordt hier gemiddeld een maand per jaar gestaakt. Vooral bij het openbaar vervoer lijkt het een ziekte. Als de NMBS het niet is, dan doen ze het in de luchthavens en als ze er daar vliegen, dan zet De Lijn bussen en trams in de garage. Iedere keer weer is het de reiziger die gevolgen mag dragen, iedere keer weer is de informatie zo goed als onbestaande of ronduit fout. Ook nu weer verwees De Lijn dezer dagen naar hun app en website voor accurate realtime-informatie, maar die klopte voor geen meter.

Vandaag is het de eerste dag van de koopjesperiode. Het stilvallen van het openbaar vervoer, zorgt voor een valse start. Antwerpen is met de feestdagen - door het afsluiten van straten om veiligheidsoverwegingen - een eenrichtingsstraat geworden, waar je urenlang in de file staat als je in of uit het centrum wilt geraken met de auto. De campagne ‘slim naar Antwerpen’ waarbij het openbaar vervoer heiligmakend wordt opgehemeld, lijkt plots FAKE-info.

Straks gaan ze bij De Lijn weer aan de slag. Probleem opgelost? Het valt te betwijfelen. De enige zekerheid die overeind blijft, is het enorme ziekteverzuim. Vorige jaar was een personeelslid bij Lijn van de 100 beschikbare dagen gemiddeld 11 dagen afwezig wegens ziekte. Een maand per jaar, dus.

De uitleg van De Lijn hierover is hilarisch: “Het zijn enkele kenmerken van het bedrijf en het personeel die meespelen om het hoog ziekteverzuim te verklaren. Zo heeft De Lijn met meer dan 7.000 werknemers, een grote organisatie, een ouder personeelsbestand en een groot aandeel fysiek belastende jobs en jobs waarvoor een lagere scholingsgraad volstaat”, aldus Annelies Meynaerts, woordvoerster van De Lijn. We moesten het zelf tweemaal lezen om het te geloven, maar ze zegt wel degelijk dat de oorzaak van de vele ziektes ligt aan het zware werk, de leeftijd en de lage opleiding van het personeel!

De uitleg van de Vakbond is al even hilarisch. Jo Van de Herten (ACV) vertelt aan Het Laatste Nieuws dat de stijgende ziektecijfers liggen aan het acute personeelstekort. “Door het gebrek aan personeel raken mensen overwerkt, krijgen ze stress en kunnen ze moeilijk vakantie opnemen”, zegt hij. Ook dat moesten we twee keer lezen. Maar hij zegt wel degelijk dat ze ziek worden om vakantie op te nemen.

Het openbaar vervoer is altijd een beetje reizen miserie.

Staking De lijn Ziekteverzuim

Reacties

Resterende karakters 500
Nieuwsbrief Mis nooit meer het laatste nieuws, exclusieve aanbiedingen en boeiende verhalen van P-magazine! Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.
Zoeken