De liberalen schieten op Van Ranst, de virologen schieten terug

Guerrillaoorlog tussen wetenschap en politiek.

Een kippenhok duldt maar één haan. En dus ruziën Viroloog Van Ranst en MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez voor hun plaats in het kot. Eerst op Twitter, dan in ‘Ter Zake’, daarna met een polemiek in de krant.

Bouchez vindt dat Van Ranst minder moet communiceren en dat de “betaalde experten” zich meer moeten “schikken” naar de politieke beslissingen. “Meneer Bouchez mag zeggen wat hij wil, en ik mag denken wat ik wil”, repliceert Van Ranst en voegt eraan toe dat hij nog geen euro heeft gekregen voor zijn “optredens”.

Het botert al lang niet tussen de twee alfamannetjes, maar de uitspraak van Van Ranst in ‘De Afspraak’ dat er geen enkel perspectief is voor de heropening van de kappers op 13 februari, was voor de Waalse liberaal een druppel teveel. “Als u aan politiek wil doen, moet u in de politiek stappen. Gezondheid voorop. Maar graag objectivering, wetenschappelijke studies, creativiteit en aandacht voor geestelijke gezondheid, schreef Bouchez op Twitter. “De fout die meneer Bouchez maakt, is dat hij denkt dat academici consultants zijn die je kan betalen en die dan wel zwijgen”, zei Van Ranst dan weer in ‘Ter zake’.

Vandaag krijgen de twee heren steun vanuit hun eigen winkel. Bouchez krijgt hulp van zijn Vlaamse collega, voorzitter van Open Vld, Egbert Lachaert. “De media-optredens van virologen zijn al te vaak verwarrend en pessimistisch”, zegt hij op ‘Radio 1’. “Er kunnen wetenschappelijke reflecties gemaakt worden, maar ik heb me geërgerd aan de info die werd rondgestrooid over onder meer de varianten en vaccins. Ze moeten geen onzekerheden rondstrooien als ze het zelf niet weten.”

Van Ranst lost daarop een salvo bij monde van collega viroloog Emmanuel André (je weet wel, de kerel met de baard die in het begin van de epidemie de statistieken in het Frans voorlas). “Wanneer een partijvoor­zit­ter een wetenschap­per persoon­lijk aanvalt omdat de feiten die hij aandraagt hem niet bevallen gaan we eeuwen terug in de tijd, toen de aarde niet rond mocht zijn”, schrijft hij op Twitter.

Heerlijk toch als de partijvoorzitters hun eigen premier een handje helpen met zijn belofte van “éénheid van commando”.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More