De komende drie weken is er van versoepelen geen sprake

“Eerst zien wat de Britse variant doet.”

De komende drie weken zijn volgens professor biostatistiek Geert Molenberghs (nog maar eens) cruciaal. Het aantal besmettingen stijgt lichtjes en dus moet de corona-riem weer strak worden aangetrokken. Vrijdag komt het Overlegcomité weer samen en nu al is duidelijk dat er van versoepelen geen sprake is. Nee, dat heeft niets te maken met het heropenen van de kappers. Heeft dat dan geen gevolgen gehad? Maakt niet uit, stok achter de deur was/is de Britse variant.

Minister Frank Vandenbroucke drukte zondag al alle hoop op versoepelingen de kop in. Hij wil geen “valse zekerheid” geven. Over “het rijk van de vrijheid” horen we hem niet meer spreken, integendeel. “Over een drietal weken overheerst de Britse variant het landschap en kunnen we zien hoe besmettelijk die echt is”, zegt Vandenbroucke in het VTM Nieuws. “Tot dan kunnen we geen verstandige beslissingen over versoepelingen nemen.”

Theoreticus Vandenbroucke zwaait daarom met de meningen van de experten. “We verwachten dat de Britse variant dominant wordt en binnenkort verantwoordelijk zal zijn voor 50 procent van de besmettingen. We volgen die evolutie met argusogen op, omdat we weten dat de Britse variant besmettelijker is”, zegt vaccinoloog Pierre Van Damme. Besmettelijker of zit hij langer in het lichaam? Volgens de ene is hij 70 procent besmettelijker, volgens een recente Britse studie 30 procent. Nu goed, biostatisticus Geert Molenberghs meldt alvast dat de Britse variant in maart goed zal zijn voor 80 procent van de besmettingen. “In april zal dat wellicht 100 procent zijn.”

Mooi zo, dat weten dan weeral.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More