De kinderen van Almaci kennen Ben Weyts niet

“We moeten de virologen dankbaar zijn.”

Als we voorzitter van Groen, Meyrem Almaci mogen geloven, dan komt alles goed. Dit is de groenste regering ooit, zegt ze in een interview met ‘De Zondag’. Ze voegt eraan toe dat dat niet haar woorden zijn, maar die van de Alexander De Croo, iemand die ze bewondert voor zijn sereniteit.

Aan de andere kant wil ze geen valse verwachtingen creëren, iets waar volgens Almaci veel politici zich tegen bezondigen. “Het is het beter dat ik zwijg. Er zijn al genoeg politici die valse hoop geven. Ik erger mij daaraan. De ene dag dit zeggen, de andere dag iets anders: dat vreet aan de mensen”, aldus Meyrem. De naam Bouchez krijgt ze niet over haar lippen. Alleen zij die geen deel uit maken van Vivaldi krijgen van Almaci een veeg uit de pan met naam en toenaam. Francken, bijvoorbeeld, om wille van de zaak-Kucam. Maar ook Ben Weyts die faalt met zijn portefeuille van Onderwijs. Haar kinderen kennen die minister niet. Almaci wel natuurlijk, want ze vindt dat hij tekort schiet bij het invullen van de randvoorwaarden: CO2-meters, laptops, ondersteuning voor leerkrachten, enzovoort.

Voor de virologen daarentegen heeft ze veel respect. “Zij hebben het vuile werk opgeknapt voor de afwezige regering in de eerste lockdown. We moeten hen dankbaar zijn.”

Het was even geleden dat we nog van Almaci hadden gehoord. Na de coup die ze pleegde binnen de partij door Kristof Calvo aan de kant te zetten, bleef ze opvallend in de schaduw. Wie geschoren wordt moet stilzitten. Nu er wat tijd is overgegaan, mag het weer. Maar ze blijft voorzichtig. Waarom ze zo weinig in de schijnwerpers liep de laatste tijd? Daarvoor heeft Almaci een ‘charmant’ antwoord: “De regering moet haar eigen parcours rijden. Een voorzitter moet geen schoonmoeder zijn.”

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More