De jeugd mag zich aan nog meer regeltjes verwachten

Niet iedereen wil de scholen weer open, zomervakantie wordt eentje met strikte protocollen.

Je wilt in deze tijden geen kind of puber zijn. Corona heeft erin gehakt en experten en beleid maken het er niet makkelijker op. Bij de vaccinatie koos men ervoor om de niet actieve bevolking eerst te vaccineren. “De meest kwetsbaren beschermen’, klonk het. Ondertussen werd het ene regeltje na het andere verzonnen, bijgesteld en veranderd voor iedereen die de maatschappij wèl draaiende hield.

“De scholen moeten open blijven”, het is een slogan die ondertussen tot op de draad versleten is. Het is moeilijk om door het bos de bomen nog te zien. Wie moet er/mag er wanneer naar school, wie krijgt afstandsonderwijs, wanneer en wanneer niet en vanaf welke leeftijd? Als je het ‘geluk’ hebt naar school te mogen, zit je met een dikke trui – met de ramen open – een dag lang te genieten van je eigen adem in het mondkapje.

“Pijnlijk” en “teleurstellend” zegt Vlaams minister van Jeugd en Brussel Benjamin Dalle (CD&V), maar heeft dan niet over wat de jeugd het afgelopen jaar heeft moeten doorstaan, wel over de taferelen die zich de voorbije dagen onder meer in het Ter Kamerenbos in Brussel afspeelden.

De coronaregels zijn er voor de druk op de hospitalen te verlichten, niet voor de druk op de maatschappij te verlichten en in laatste instantie voor de jeugd, want zij komen als laatste aan de beurt. Ondertussen krijgen ze wel te horen dat het virus in de scholen zijn gang gaat en dat zij een risico vormen, niet voor henzelf, maar voor hun omgeving. En dus komen er voor de grote vakantie strikte protocollen voor de jeugd, aldus minister Dalle. Nog meer regeltjes dus, maar zonder tests.

Zover zijn we nog niet. De paasvakantie is nog niet eens voorbij en het zou wel eens kunnen dat ook die nog wordt verlengd. Het is nu al zeker dat na de paasvakantie niet alle scholen weer zullen opengaan. “Bedoeling is om alle scholen weer te kunnen openen”, zei premier De Croo (Open Vld) na het laatste Overlegcomité .” Het gaat het spreekwoord alweer? De weg naar de hel is geplaveid met goede bedoelingen.

“Het beste onderwijs krijg je nog steeds in de klas, samen met de klasgenoten en oog in oog met een gedreven leerkracht”, aldus Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). Is dat hoop, of ook een goede bedoeling?

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More