De jacht op antivax-huisartsen is geopend

“De ‘beunhazen’ moeten eruit.”

Wie dokter wil worden, moet daarvoor zes jaar studeren. We gaan ervan uit dat je dat met een middelmatig verstand niet haalt. Merkwaardig is dat een aantal van die knappe koppen zich niet wil laten vaccineren met het coronavaccin en dat sommigen van hen het zelfs nog altijd afraden aan hun patiënten. Eind vorig jaar zou de bereidheid om zich te laten vaccineren onder de artsen slechts rond de 66 procent hebben gelegen. Volgens ‘Het Nieuwsblad’ zou dat cijfer ondertussen gestegen zijn tot 90 procent. Slecht 3 procent van de artsen zou het vaccineren daadwerkelijk afraden aan patiënten.

De Orde der Artsen heeft het gehad met de ‘ongelovigen’ en verklaart de jacht voor ‘geopend’. Dokters die onzin verkopen over de coronavaccins en de twijfel in een vaccin in de hand werken, kunnen een maandenlange schorsing krijgen. Professor Michel Deneyer, de ondervoorzitter van de Orde der Artsen, noemt die artsen ‘beunhazen’. “Wat zij doen, is een kaakslag voor alle huisartsen die elke dag hun leven riskeren om patiënten te helpen”, aldus Deneyer in ‘Het Nieuwsblad’.

Volgens Deneyer zijn er artsen die antivax-theorieën verspreiden op de sociale media, en hij legt een direct verband met de onwil in sommige rusthuizen om zich te laten vaccineren. Maar de link leggen tussen de artsen die twijfelen en de 20 procent van de Belgen die niet willen gevaccineerd worden, is misschien wat kort door de bocht. Experten en politici hebben door hun ‘optredens’ voor een deel hun eigen ongeloofwaardigheid in de hand gewerkt. We kunnen – jammer genoeg – alleen maar vaststellen dat heel wat mensen vinden dat er een geurtje hangt aan het hele corona-gebeuren.

Wellicht komen we ooit achter de waarheid der dingen. Zullen we dan iedereen die beunhazerij heeft verkondigd op het matje roepen?

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More