“De Indische mutatie zal ons de Britse variant doen vergeten”

Dubbele mutatie ontdekt in India.

Het coronavirus heeft geen last van politiek gekrakeel, het is inventief en vindt zichzelf telkens weer opnieuw uit. Wij hebben geleerd van de virologen dat mutaties normaal zijn bij virussen. Vaak zijn ze eerder onschuldig, maar soms heel bedreigend.

Het is een beetje stil geworden rond de Britse en de Zuid-Afrikaanse varianten die aanvankelijk als de ondergang van de planeet werden gepresenteerd. Ontsnappen we tijdig aan de coronavarianten en of is de nieuwe Indische variant diegene die het ons echt moeilijk gaat maken? In India is namelijk een variant opgedoken, waarin twee belangrijke mutaties samenkomen. Onduidelijk is nog of de versie besmettelijker of dodelijker is, maar die kans zit er wel in.

“Een dubbele mutatie in sleutelonderdelen van het spike-eiwit van het virus een groot risico kan vormen, doordat het virus dan kan ontsnappen aan het immuunsysteem”, legt Viroloog Shahid Jameel uit aan de ‘BBC’. “Zulke dubbele mutaties dragen bij aan ontsnapping aan het immuunsysteem en toegenomen besmettelijkheid.”

De analyse van bijna 11.000 samples toont aan dat er meer besmettingen zijn opgedoken met de E484Q- en de L425R-mutatie vergeleken met december vorig jaar. Het zou dus kunnen dat er een aparte virusstam in ontwikkeling is in India waarin de L452R- en E484Q-mutatie samenkomen.

Misschien toch maar eens overwegen om te gaan funshoppen in Rusland om wat vaccins aan te kopen?

Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More