De Hagia Sophia is weer een moskee

Erdogan stampt de Christenen in het kruis.

“Het heilige teken der wijsheid”, is de letterlijke vertaling van Hagia Sophia. Maar de beslissing van Erdogan om van de voormalige christelijke kathedraal een moskee, is echter bezwaarlijk wijs te noemen. Het was een jeugddroom van de Turkse president om de kathedraal – en centrum van de orthodoxe kerken – aan de islam te offeren.

Erdogan heeft er een handje van weg om mensen tegen de haren te strijken en negeerde in zijn beslissing elk christelijk bezwaar. Vrijdagmorgen riep de muezzin op tot het rituele gebed en verzamelden honderden gelovigen – in het bijzijn Erdogan – zich in het beroemde gebouw om te bidden. Daarmee is de Hagia Sophia weer officieel een moskee.

Tijdens het islamitische gebed worden voortaan de christelijke symbolen, zoals afbeeldingen van Jezus of Maria, met tapijten bedekt. De Hagia Sophia – een gebouw uit de zesde eeuw – was de belangrijkste kerk in de hoofdstad van het Byzantijnse Rijk, Constantinopel, tot die in 1453 door de Ottomanen werd veroverd. De Ottomaanse islamieten maakten er een moskee van. En dat bleef het ook tot in 1934. Na de val van het Ottomaanse Rijk, vlak na de Eerste Wereldoorlog, maakte de grote Turkse leider, Kemal Musafa Atatürk, van het gebouw een museum. Dat blijft het ook als moskee, maar de toegang is nu gratis.

De beslissing van Erdogan kan op weinig begrip rekenen in christelijke kringen. De paus liet weten ‘zeer gekwetst’ te zijn.

 

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More