De Croo passeert Vandenbroucke: eerst is eerst

Iedereen verrast door openlijke perslek van de premier.

Nog geen uur nadat de verzamelde ministers van Volksgezondheid uit elkaar waren, kwam Alexander De Croo (Open Vld) met het nieuws over de startdatum van de vaccinatie in België. “5 januari staan we klaar om te vaccineren”, verklaarde een glunderende De Croo. Hij deed dat niet tijdens een persconferentie, maar tussen de gepantserde wagens van de Special Forces van de politie waar hij op werkbezoek was.

Iedereen verrast in het land, vooral de bevoegde minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) die met deze officiële perslek koud werd gepakt. “Voor commentaar verwijs ik u door naar het kabinet van De Croo”, klonk het gisteren op het kabinet-Vandenbroucke.

Normaal gezien zou Vandenbroucke de strategie gisteravond eerst nog voorleggen aan het federale kernkabinet, pas daarna kon de bevolking worden ingelicht. Niemand wist dat De Croo de datum prematuur zou bekend maken.

Groot goed nieuws als dit kan je nu eenmaal niet laten liggen en steek je als politieker op je hoed. Eigenlijk is dit de bevoegdheid van Vandenbroucke, maar die komt de laatste tijd wat teveel in het nieuws als sterke man. Het zou kunnen dat de uitspraak van Carl Devos die sprak over ‘regering-Vandenbroucke I’ een gevoelige snaar heeft geraakt bij Alexander.

“Blijkbaar is het geduld met de professor federaal nu al op”, zegt Vlaams Parlementslid Lorin Parys (N-VA). “Onverkwikkelijk om zo’n powerplay te zien terwijl we middenin een ongeziene gezondheidscrisis zitten.”

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More