De Croo heeft nog altijd geen vaccinatiestrategie

“Nog niet over nagedacht.”

Een geluk dat Pfizer en AstraZeneca te laat leveren, de regering De Croo zou anders niet weten wat ze er mee moesten doen. Vaccinatiestrategie? We gaan eerst de woonzorgcentra en het zorgpersoneel vaccineren. Tot daar het plan.

Ondertussen worden voortdurend onheilsberichten de wereld in gestuurd en merk je dat overal de spanning toeneemt. Nederland levert hiervan het meest extreme voorbeeld en staat op het punt om het leger tegen haar eigen bevolking in te zetten. Ook bij ons rommelt het. Mensen gaan zelf oplossingen bedenken.

Ooit komt er een dag dat we bij de categorie ‘rest van de bevolking’ belanden en het zou fijn zijn moest De Croo tegen die tijd een mening hebben. Niet? Op basis van welke criteria zal een volgorde bepaald worden? Lotje trek? Leeftijd? Hobby? Alfabetisch?

“Het is een ethisch beladen kwestie”, zegt motivatie- en ontwikkelingspsycholoog Maarten Vansteenkiste in ‘Het Laatste Nieuws’. “Hou een open, publiek debat. Met ethici. Geef de bevolking een stem.” Maar kunnen vijf miljoen mensen wel onder mekaar beslissen wie eerst mag en wie niet? Is dit niet een beslissing voor een leider? Een leider van wie de bevolking accepteert dat hij het land ‘leidt’? Daar wringt het schoentje. De Croo mist autoriteit, leiderschap. Begrijpelijk als je als premier pas op de zevende plaatst komt bij de keuze van de kiezer. Vandenbroucke schoof zelfs niet eens aan in de wachtrij.

Wat zal er gebeuren als straks 20 procent van de bevolking is gevaccineerd en de zomer komt eraan? Wie mag dan wat en voor wie zal wat verboden zijn?

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More