De cijfers stijgen, maar ook niet

Meten is weten, maar het hangt ervan af wat je meet en wanneer.

De medische wereld is in paniek. Wetenschappers en medici verwachten een derde golf met een exponentiële groei die haar gelijken niet kent. Bij het OLV ziekenhuis in Aalst gaan ze zelfs uitbreiden naar 12 bedden op de Afdeling Intensieve Zorgen. “Het is alle hens aan dek, we willen dat alles klaar staat als de volgende patiënt toekomt”, zegt Nele Hostens, adjunct hoofdverpleegkundige aan ‘HLN LIVE’. “Komen er nu dagelijks patiënten bij?” “We hebben het gevoel dat er wel dagelijks een patiënt bijkomt.” We hebben het gevoel ?

De coronacijfers gaan de verkeerde kant uit. Maar er zit een verschil op de dagcijfers en de weekcijfers. Vrijdag had het overlegcomité had maar één cijfer nodig om alle mogelijke versoepelingen van tafel te gooien: op één dag tijd kwamen er toen 204 Belgen in het ziekenhuis terecht met een coronabesmetting. Zaterdag waren dat er 152. Vandaag 143,7. Is dat dan geen goed nieuws dan? Er is ons altijd geleerd dat het aantal ziekenhuisopnames het meest objectieve getal is, toch? Nee, het is geen goed nieuws, want het is beter te vergelijken met dezelfde dag vorige week, volgens Steven Van Gucht. “Verleden zaterdag waren er 111 nieuwe ziekenhuisopnames. Nu zitten we dus een heel pak hoger. En er speelt het weekendeffect mee”. Speelde dat weekendeffect dan vorige week ook niet mee?

Waarom geeft men ons telkens weer het ‘gevoel’ dat er gechipoteerd wordt?

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More