De Chinezen zijn weer op de maan (video)

Ze kunnen beginnen stenen rapen.

Terwijl de aarde vecht tegen een virus, schieten de Chinezen een tuig naar de maan. Met succes. Voor het eerst sinds het Apollo-tijdperk, is er weer menselijke aanwezigheid op onze maan, zij het met een machine. De Chang’e-5 – vernoemd naar de Chinese maangodin – landde zachtjes op de stoffige maangrond bij de Mons Rümker. Dat is een gebergte van 1,3 kilometer hoog, iets ten noorden van de beroemde Oceanus Procellarum, de grootste van de donkere lavavlekken die je met het blote oog op de maan kunt zien.

De lander is meteen begonnen met de opdracht waarvoor die is ontworpen: gaten boren, stenen en stof verzamelen en daar weer mee naar huis vliegen. De Chinezen willen te weten komen hoe de maan ooit is ontstaan. Dat vertelt niet alleen wat over de maan, maar ook over de planeet naast haar: de aarde.

Lijkt onbenullig, duur en overbodig, maar als de mens niet langer nieuwsgierig is, houdt hij misschien tegelijk ook op met mens te zijn.

Het succes van Chang’e-5 is belangrijk als voorbereiding voor een toekomstige bemande vlucht naar de maan. De volgende missie – Chang’e-6 – is gepland rond 2024 en moet potentiële vestigingslocaties van een maanbasis onderzoeken. De eerste Chinees zal vermoedelijk ergens in de jaren dertig op de maan wandelen.

 
 
Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More