De Chinezen gaan landen op Mars

Het is druk op de rode planeet.

Na de Verenigde Arabische Emiraten probeert ook China een sonde in een baan rond de planeet Mars te krijgen. De Tianwen-1 (Hemelse Vragen-1) moet in de loop van woensdag aankomen bij de planeet, na een reis van 470 miljoen kilometer in ongeveer 200 dagen.

Waar ze precies gaan landen, weten ze nog niet. Dat moet de Tianwen-1 uitzoeken terwijl die rond de rode planeet cirkelt. Dat gebeurt niet op de eerste de beste plek en de Chinezen willen geen onnodige risico’s nemen. Verwacht wordt dat ze in mei voet aan de grond gaan zetten. Vervolgens zal er een onbemand wagentje gaan rondrijden dat op zoek gaat naar leven. Tot nu toe zijn alleen de Sovjet-Unie/Rusland en de Verenigde Staten erin geslaagd een apparaat gecontroleerd op Mars te laten landen.

Het is druk rond Mars. Op dinsdag kwam de satelliet al-Amal van de Verenigde Arabische Emiraten in een baan rond Mars. Volgende week moet een rijdend Amerikaans laboratorium landen op Mars. Het karretje, Perseverance genaamd, heeft verborgen in zijn laadruim de eerste buitenaardse helikopter, de Ingenuity.

 

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More