De Britse mutant herschudt de kaarten

Engeland in lockdown.

Premier Boris Johnson kondigde maandagavond een nieuwe lockdown voor Engeland. “Wij moeten in Engeland een nieuwe lockdown afkondigen, om greep te krijgen op de nieuwe coronavariant”, zei Johnson. “Dit betekent dat u thuis moet blijven en thuiswerken. Boodschappen doen mag enkel voor levensnoodzakelijke dingen zoals voedsel en geneesmiddelen, of om te werken als dit thuis niet kan.” De scholen gaan dicht. Examens zijn afgelast. Sporten buiten mag wel nog, ook met één iemand van buiten het eigen gezin. Sporten zoals de Premier League mogen doorgaan, golf en tennis niet. Tuincentra en gebedshuizen blijven open. Alleen essentiële verplaatsingen zijn nog toegelaten.

“Ik geloof er echt in dat het einde in zicht is, met elke prik in een arm staan we een stap dichter bij het einde”, aldus Johnson. Maar hij praat voor zijn beurt, want het is nog niet bekend of de vaccins ook bescherming beiden tegen de nieuwe variant. In het slechtste geval moeten de wetenschappers op zoek naar een ‘variant’ op de huidige vaccins.

“Dat is geen horrorscenario, maar wel zes maanden vertraging”, aldus Van Ranst in ‘De Morgen’. “De effectiviteit van de vaccins zal niet ineens van 95 procent naar 0 procent zakken. Trouwens, wie geloofde dat het lang 95 procent zou blijven, met een virus dat voortdurend muteert, koesterde volgens mij ijdele hoop.”

De mutant zorgt wereldwijd voor nervositeit, want de Britse cijfers baren zorgen. Er zijn drie nieuwe varianten van het virus die 15 tot 20 mutaties vertonen op het originele virus. “Dat is heel veel”, zegt microbioloog Herman Goossens in ‘De Morgen. “Een mutatie kan een virus een voordeel opleveren, maar zoveel mutaties kunnen samen een heel groot voordeel opleveren.”

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More