De Bleeker (Open Vld) maakt België belachelijk en zet Europa voor schut

Naïviteit of incompetentie?

Noch naïviteit, noch incompetentie zijn een excuus voor de zware politieke blunder van de staatssecretaris van Begroting Eva De Bleecker (Open VLD). Ze wilde – vol goede bedoelingen – komaf maken met de beweringen van N-VA dat de regering nog geen geld heeft voorzien voor de aankoop van coronavaccins. Terwijl Europa nog volop onderhandelt met twee farmabedrijven gooide naïeve Eva de vaccinprijzen op Twitter. Om ze er daarna weer af te halen. Oeps! Sindsdien weten wij en de rest van Europa wat we nog niet mogen weten. Een vaccin van Pfizer kost 12 euro per dosis. Dat van Moderna 18 dollar (14,67 euro). Het vaccin van AstraZeneca amper 1,78 euro.

Gisteravond mocht De Bleeker daar in de Kamer nog tekst en uitleg over komen geven, want de uitschuiver kan zware gevolgen hebben voor later. De “vertrouwelijkheid” is geschonden en het is maar de vraag welke engagementen ons land in die zin heeft afgesloten met Europa.

“We hebben nu een deal met zes bedrijven, maar met twee andere zijn we nog aan het onderhandelen”, zegt EU-commissaris Kyriakides in een interview met ‘De Standaard’. “Het vrijgeven van andere contracten kan die lopende onderhandelingen ondermijnen.” De Bleeker heeft hiermee de wapens uit handen genomen van de overheid om andere contracten te onderhandelen.

“Ik heb die Tweet weggehaald in overleg”, was de reactie van De Bleeker. “Ik was te transparant. Maar mijn houding brengt niets in gevaar. De vaccins komen er wel degelijk aan.”

Oppositieleider Peter De Roover (N-VA) reageerde bijzonder scherp. “U ziet de ernst van de situatie niet in”, repliceerde hij. “Dreigen wij hier boetes te krijgen of andere sancties? Zitten we met een ernstig probleem in uw functioneren als staatssecretaris?”

Het pad naar de hel ligt geplaveid met goede bedoelingen.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More